фото: ББЦ, Владимир Живојиновић

Два сценарија за поновно увођење ванредног стања

3.7
(3)

У случају да због епидемије коронавируса буде донета одлука о поновном увођењу ванредног стања и то у условима тек конституисане Скупштине и Владе која је и даље у техничком мандату, поставља се питање ко би такву одлуку формално могао да усвоји. Иако парламент нема изабрано руководство, по Уставу би ванредно стање требало да прогласе управо посланици, мада и даље није искључено да под одређеним условима у томе учествује и влада и председник државе. Ипак, и ту постоје потешкоће.

Претходних недеља и сами епидемиолози нису искључили могућност да на јесен буде поново уведено ванредно стање, а председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић изјавио је да су добили информацију да би то могло да се догоди 1. октобра.

У овом тренутку једино институција председника државе ради у пуном капацитету. Иако су посланици потврдили мандате још 3. августа, Скупштина није добила руководство, а није изабрана ни нова влада.

Дарко Симовић, професор уставног права, наводи за Нова.рс да је Скупштина Србије иницијално та која је надлежна за доношење такве одлуке.

“Ако Скупштина није у могућности да се састане, то може да учини алтернативно да учине премијер уз супотпис председника Републике и Скупштине”, каже Симић.

Скупштина Србије је, по Уставу, конституисана оног момента када мандате потврди две трећине народних посланика. Свих 250 парламенатараца то су учинили 3. августа.

Иако није изабрано руководство Скупштине, првом седницом у новом сазиву председавали су најстарија посланица Смиља Тишма са листе СПС, и четворо најмлађих – Никола Лазић из СНС, Софија Максимовић из СПАС, Нандор Kиш из СВМ и млада социјалисткиња Дубравка Kраљ.

Ипак, уколико поново на на снази буду забране окупљања великог броја људи, ванредно стање би опет могли да прогласе председница владе, председник државе и Скупштине.

“Иако је влада у техничком мандату, она ради све оно што је неопходно до избора нове. То значи, да ако се не формира нова влада, премијерка може да учествује у доношењу такве одлуке”, појашњава Симовић.

Проблем, међутим, није само техничка влада. Уколико би одлуку о ванредном стању доносили заједно председници владе, државе и парламента поставља се питање ко би то уз Ану Брнабић и Александра Вучића могао да учини, будући да председник Скупштине још није изабран, а Маја Гојковић више није на тој функцији.

Упитан да ли би то могао да учини најстарији посланик, који је иначе председавао првом седницом у новом сазиву, Симовић каже да је то једина опција у том случају.

Ипак, седница на којој су посланици потврдили своје мандате почела је 3. августа и за избор руководства није неопходно сазивати нову. То значи, да би, уколико буде постојала воља, председник и потпредседници скупштине могли да буду изабрани у року од два дана.

Наташа Латковић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија укида обавезни негативан ПЦР тест за грађане Албаније који улазе у Србију?!

0 (0) Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је јутрос телефоном са албанским премијером Едијем …

Кон: Не обраћати пажњу на лекаре који не желе вакцину

1.3 (4) Члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да „не треба обраћати пажњу” …

Један коментар

  1. Psihopati vanredno stanje služi kao dimna zavesa za sve zločine koje čini prema nama. Proletos je tokom vanrednog stanja radio šta mu je padalo na pamet, krao, otimao, ubijao, obespravljivao… tek ćemo saznati čega smo sve bili žrtve. Izmedju ostalog uvozio je tovare migranata. Juče čujem da ih u Srbiji trenutno ima oko 600.000.

    Ovo novo vanredno stanje će mu verovatno poslužiti za zataškavanje zločina koji je počinio prema Srbiji u Vašingtonu i Briselu. Mi zapravo nemamo pojma šta su se oni tamo dogovorili, jer je najveći deo tajna. Npr. u americi se priča o 8 milijardi pomoći, tj. po 1.000 dolara za svakog državljanina Srbije. Ali to je priča samo za ameriku. Psihopata to ne pominje, što će reći da se te pare gube usput u njegovim dubokim džepovima. Dalje, ako je dobio toliko novca, onda mora da je napravio veliki dil, tj. da predmet kupoprodaje nije samo KiM (za njega bi verovatno dobio 2-3 milijarde), nego i cela Srbija sa sve njenim stanovništvom i svim ostalim što joj pripada.
    Očekuje da će Srbi to početi da shvataju najkasnije 1. oktobra i da će krenuti da satru i njega i sve njegovo. Ali on će biti spreman, jer je pametan, uvešće vanredno stanje sa zabranom okupljanja i svim ostalim oprobanim podlostima i smicalicama i Srbi će posle mnogo batina morati da se smire. To on tako misli.

    Ja lično mislim da ako se ispostavi da sam bio u pravu, da je budala zaista trgovala KiM-om, Srbijom i našim životima, da mi u tom slučaju više nemamo šta da izgubimo i da treba da srušimo sve na šta naidjemo, da prevrnemo svaki kamen da ga nadjemo i da ga zgazimo kao bubašvabu, što on i jeste. To će biti rat do njihovog istrebljenja. Ili našeg… svejedno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend