Београд: Постављање 8.000 биометријских камера рађа ризик од контроле друштва (видео)

4
(2)

Постављање више од 8.000 камера уз коришћење софтвера за препознавање лица може да буде корисно полицији, али постоји огромна могућност злоупотребе , навели су гости јутарњег програма “Пробуди се” на ТВ Нова С.

Данило Kривокапић из Шер фондације навео је да уз 8.000 камера тешко можемо да заштитимо нашу приватност.

“Занимљиво је да наша и многе друге државе покушавају технологију да коисте за решавање најразличитијих проблема, а врло често технологија нема могућност да реши друштвене проблеме. Kада говоримо о пројекту ‘сигурно друштво’ најављено је инсталирање више од 8.000 камера, коришћење софтвера за препознавање лица, дакле покривање чтавог града и праћење свх зарад интереса опште безбедности. То је по мени проблематично”, рекао је Kривокапић.

Он је додао да не види који то проблем овако једна скупа технологија решава, те да му није јасно зашто је у Београду непоходно да се уведе оволико камера и да се сви људи надзиру.

Kривокапић је навео да овај најављени систем би могао да омогући да се открије где се у неки појединац кретао у последњих месец дана.

Упитан да ли може да буде оправдано увођење толико камера Златко Петровић из Службе повереника за заштиту података о личности каже то су ствари које треба проценити.

“МУП има правни основ да снима на јавним местима, да поставља камере. Са друге стране, повереник се оглашавао поводом најава увођења нове технологије за препознавање лица. Утврђено је да то је није уведено, да се планира. Пре пуштања у рад неопходно је проценити ризик. Питање је да ли је 8.000 камера много или мало на територији Србије. То подразумева камере које су фиксиране и боди камере које полицајци носе и тако даље”, наводи Петровић.

Он каже да свако увођење нових технологија треба да прође кроз поступак суптилног разматрања ризика по приватност сваког грађанина.

“Kористи које полиција добија су велике, али рађају ризик практично потпуне контроле једног друштва. Тренутно не постоји потпуни правни основ за увођење такве технологије о чему је повереник обавестио МУП. Вероватно следе измене закона, који омогућавају увођење такве технологије”, рекао је Петровић.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Баталите ЕУ комесаре јер они раде за Вучића, ово треба да урадите да сломијете нарко фашисте у Србији

Баталите ЕУ комесаре јер они раде за Вучића, ово треба да урадите да сломијете нарко фашисте у Србији

5 (13) Као прво да баталите губљење времена јер мислите да ће вам ЕУ комесари …

Војин Ракић: Или буна на дахије, или крај

Војин Ракић: Или буна на дахије, или крај

4.8 (8) Овај текст објављујем зато што ни као отац, ни као грађанин Србије ни …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend