Два трага трговине органима од Косова ка Немачкој

0
(0)

Немачки министар здравља Данијел Бар најавио је могућност измене закона због скандала са пресађивањем органа на клиникама у Регензбургу и Гетингену

БЕРЛИН, ПРИШТИНА – Немачки министар здравља Данијел Бар најавио је могућност измене закона због скандала са пресађивањем органа на клиникама у Регензбургу и Гетингену, у тренутку када и недељник “Шпигл“ пише да два крвава трага везано за трговину органима воде од Косова ка Немачкој.

Представници Мисије ЕУ на Косову данас, међутим, нису желели да коментаришу наводе домаће и иностране штампе да је приштинска клиника „Медикус“ била укључена у ланац трговине људским органима.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је Тањугу да не жели да коментарише тврдње медија да је клиника „Медикус“ прослеђивала органе са црног тржишта клиникама у Гетингену, Регензбургу и Берлину.

“Ако закључимо да су законске рупе олакшале манипулације на клиникама у Гетингену и Регензбургу…онда морамо да делујемо…“, рекао је данас Бар листу “Рур Нахрихтен“ из Дортмунда.

До скандала је дошло после сазнања да се на универзитетским клиникама у Регензбургу и Готингену у “великом стилу“ манипулисало подацима и досијеима како би се “изабраним“ пацијентима, за новац, преко реда и мимо листе чекања обезбедили органи за пресађивање, а у конкретним случајевима помињу се јетре.

Главни оптужени хирург, који је од 2004. до 2006. године био шеф лекара на клиници у Регензбургу, где су уочене манипулације у 23 случаја у вези са трансплантацијом органа, а затим прешао у Гетинген, где је, такође, дошло до тешких повреда закона у више од 20 случајева, налази се под истрагом због мита и злочина са смртним исходом.

Медији наводе да, с обзиром на растући број трансплантација у Регензбургу, и после његовог одласка постоји бојазан да није деловао сам.

У време овог великог скандала у Немачкој, “Шпигел“ пише о трансплантацији органа у приштнској клиници “Медикус“, против чијих се лекара од октобра прошле године води поступак због трговине људима, организованог криминала и недозвољеног вршења медицинских радњи.

Новинари Шпигла су дошли до сазнања о уплетености косовских власти у илегалну трансплантацију органа, али и о умешаности Немаца у тај високо профитабилни бизнис криминалних банди.

Два квавава трага воде са Косова у Немачку, пише Шпигл напомињући да је реч о примаоцу бубрега и власнику клинике, обојици немачким држављанима.

Управо је у „Медикусу“ сиромашна руска емигранткиња Вера свој леви бубрег продала за 8.100 евра, а Валтер, богати немачки фабрикант, свој бубрег купио за 81.892, 72 евра, објавио је немачки недељник.

Светска трговина органима функционише по једноставној шеми – постоје импорт нације и експорт нације. Израел, Саудијска Арабија, Америка и Канда увозе, а Кина, Индија, Филипини, Египат и Молдавија извозе органе, пише Шпигл.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Миломир Степић: Црква и Војска да буду резолутније поводом КиМ! Кад ће ако неће сад?!

5 (2) * Ширењем дефетизма и безнађа пасионарност се (међу Србима) систематски сузбија, а народна …

Са територијом Републике Србије нема играња, терористичке и нарко банде се УНИШТАВАЈУ без МИЛОСТИ!

5 (3) Председник Александар Вучић рекао је да је Србија увек спремна да разговара о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend