fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Дванаест година од убиства новинара Милана Пантића
Дванаест година од убиства новинара Милана Пантића 1

Дванаест година од убиства новинара Милана Пантића

ЈАГОДИНА – Родбина, пријатељи, новинари Поморавског округа и Србије обележиће у уторак 12 година од убиства новинара – дописника „Вечерњих новости“ из Јагодине Милана Пантића, мучки убијеног у ходнику испред свога стана, у улици Бранка Радичевића, 11. јуна 2001. године, а убица још није откривен.

Комеморација ће почети полагањем цвећа у 11 сати на Градском гробљу у Јагодини где је Пантић сахрањен, а затим и на спомен плочу на месту убиства на којој пише: „На овом месту је мучки усмрћен неуморни трагалац за истином Милан Пантић. Новинара можете убити али његово дело и истину не“. У потпису „Миланове колеге – новинари Србије“.

Цвеће ће бити положено и на бисту Пантића на Тргу који носи његово име, недалеко од зграде где је убијен.

Комеморацији ће присустовати челници Гарда Јагодине, а најављен је долазак председника Комисије за истрагу убиства новинара Ведрана Матића и в.д. генералног директора и главног и одговорног уредника „Вечерњих новости“ Ратка Дмитровића.

Новинари ће и овог пута, испред спомене бисте, рад академског вајара Љубише Манчића, поновити захтев надлежним органима да се убица и налагодавци Пантића, Славка Ћурувије и Даде Вујасиновић што пре пронађу и заслужно казне.

У Народној библиотеци у Јагодини биће уручена традиционална награда „за новинарску храброст – Милан Пантић“, а добитник је ове године, новинар, хонорарни дописник „Вечерњих новости“ са Косова и Метохије (Косовска Митровица) Иван Радуловић. Уручиће ју, по традицији, супруга и син Пантића Живка и Огњен.

Пантић је рођен 1954. године у селу Драгову код Рековца. Новинарску каријеру је започео у недељним новинама „Нови пут“ из Јагодине.

Његово име је уписано 3. маја 2002. године на споменик у Вашингтону (Wасхингтон) САД, на 1.395.месту, уз имена новинара света који су од 1812. године изгубили живот на задатку, а од пре четири године, његова слика и биографија и слика и биографија Славка Ћурувије, се налазе у новоотвореном музеју новинарства „Неwсеуму“ у главном граду САД.

Пантић је убијен у јутро, око осам сати, са „неколико удараца тупим предемтом у главу“, док се у папаучама враћао из оближње продавниоце са векном хлеба и литром млека у врећици.

Највећи број текстова Пантић је објавио у рубрци „Црна хроника“, пишући о криминалу у Јагодини, Поморавском округу и овом делу Србије.

У потрази за убицом припадници Полицијске управе у Јагодини и Управе криминалистичке полиције МУП Србије, „проверили су преко 2. 000 лица и обавили више стотина разговора у циљу провере свих добијених информација и сазнања“.

Одмах после убистав полиција је направила фото робот потенцијалног убице и расписала награду од тадашњих 300.000 немачких марка, али убица није пронађен.

Председник Комисије за истрагу убиства новинара Матић, поводом 12. годишњице убиства Пантића, изјавио је дневном листу „Данас“, да су „на расвтљавњу убиства Пантића, уз криминалистичку полицију, први пута ангазовани и припданици Безбедоносне информативне агенције.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Обреновиће прво побили па им конак похарали 11

Обреновиће прво побили па им конак похарали

ИГРОМ случаја, или симболичном идејом завереника, у праскозорје 29. маја по старом календару 1903. године, …

Убиство српских река са предумишљајем 13

Убиство српских река са предумишљајем

Србију је последњих дана уздрмао прави еколошки скандал. Због изливања 70 тона мазута у реку …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *