fbpx

Economist: Србија десета на свету у „одливу мозгова“

5
(1)

Британски Економист на Инстаграм профилу објавио је графикон „одлива мозгова“ што је метафора за масовно ислељавање високо образованих и талентованих неког друштва у богатије и напредније земље у којима могу боље капитализовати своја знања и вештине, на којем је на првом месту Хаити, а на 10. месту Србија.

Одлив мозгова честа је тема у земљама у развоју, где изазива страх да ће земља остати испражњена од висококвалификованог „људског капитала“.

Нове податке одливу мозгова у облику графикона је објавио британски лист Економист.

Према подацима из Извештаја о глобалној компетитивности за 2018. годину, на ранг-лествици с бодовањем од 1, сви талентовани људи напуштају своју земљу, до 7 (талентовани људи остају у својој земљи), Србија је на 10 месту.

Иза Хаитија су Венецуела, Босна, Хрватска, Румунија, Јемен, Молдавија, Македонија, Бенин и Србија. Одлив мозгова забрињава политичаре у владајућим земљама.

А, неки економисти, оцењују да овакав тренд оставља земље у развоју без оних људи који су им потребни да би се извукле из сиромаштва.

Друга струја сматра да је страх неоправдан, јер новац које емигранти шаљу порофицама у домовини и нове вештине које са собом доносе они који се враћају надмашују штету за земљу порекла од њиховог исељавања, преноси „Индеx.хр“.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УЗУРПИРАНА Скупштина нема председника, ЗАБРЊИЧЕНА СТОКА чека Вучића

3.6 (7) Два дана пре истека законског рока, конституисан је нови сазив Народне скупштине. Дочекана …

ВУЧИЋ: Вакцинисаћемо народ крајем децембра!

2 (4) СНС изнео план за масовну вакцинацију Србије. Председник Србије Александар Вучић рекао је …

Један коментар

  1. Уколико је тачно да је Србија десета на свету у „одливу мозгова“, убрзо ће се манифестовати да ће земљу водити људи без „мозга“. Како нам напредује привреда и земља је по беди међу водећима у Европи. Изгледа и до сада земљу водили људи без грама „мозга“ и са купљеним и плагираних диплома, а ови са „мозгом“ постадоше “еуропејци и амери”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *