Economist: Србија десета на свету у „одливу мозгова“

5
(1)

Британски Економист на Инстаграм профилу објавио је графикон „одлива мозгова“ што је метафора за масовно ислељавање високо образованих и талентованих неког друштва у богатије и напредније земље у којима могу боље капитализовати своја знања и вештине, на којем је на првом месту Хаити, а на 10. месту Србија.

Одлив мозгова честа је тема у земљама у развоју, где изазива страх да ће земља остати испражњена од висококвалификованог „људског капитала“.

Нове податке одливу мозгова у облику графикона је објавио британски лист Економист.

Према подацима из Извештаја о глобалној компетитивности за 2018. годину, на ранг-лествици с бодовањем од 1, сви талентовани људи напуштају своју земљу, до 7 (талентовани људи остају у својој земљи), Србија је на 10 месту.

Иза Хаитија су Венецуела, Босна, Хрватска, Румунија, Јемен, Молдавија, Македонија, Бенин и Србија. Одлив мозгова забрињава политичаре у владајућим земљама.

А, неки економисти, оцењују да овакав тренд оставља земље у развоју без оних људи који су им потребни да би се извукле из сиромаштва.

Друга струја сматра да је страх неоправдан, јер новац које емигранти шаљу порофицама у домовини и нове вештине које са собом доносе они који се враћају надмашују штету за земљу порекла од њиховог исељавања, преноси „Индеx.хр“.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бог се јави! Пливање за Часни крст широм Србије, Црне Горе и РС (видео, фото)

5 (3) Традиционално пливање за Часни крст поводом великог празника Богојављења одржава се широм Србије, …

КО СЕ КРСТОМ КРСТИ, ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ: Обичаји везани за велики празник

5 (1) Српска православна црква и верници данас, 18. јануара, обележавају Крстовдан – дан строгог …

Један коментар

  1. Уколико је тачно да је Србија десета на свету у „одливу мозгова“, убрзо ће се манифестовати да ће земљу водити људи без „мозга“. Како нам напредује привреда и земља је по беди међу водећима у Европи. Изгледа и до сада земљу водили људи без грама „мозга“ и са купљеним и плагираних диплома, а ови са „мозгом“ постадоше “еуропејци и амери”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend