понедељак , 21 септембра 2020

Економска криза иде ка истоку Европе

0
(0)

Економска криза у Европи, чије су последице осетиле земље у западном и централном делу континента, полако се сели на исток.

Наиме, привредни раст Пољске и Естоније успорава, док Чешка полако запада у рецесију.

Како преноси АФП, бруто домаћи производ (БДП) Пољске, досадашњег мотора привредног раста у региону, у првом кварталу ове године порастао је за само 0,1 одсто у односу на претходно тромесечје.

Пољска, са 38 милиона становника постала је убедљиво највећа економија међу некадашњим комунистичким земљама које су сада чланице ЕУ. Током кризе, која је почела 2008. године, једино пољски привредни раст није био успорен . Како признаје и сама пољска влада, њена привреда пролази тренутно кроз фазу успореног раста. 

Пољски БДП је 2012. порастао за 1,9 одсто, док је 2011. забележен раст од 4,5 одсто. 

„Очекујемо извесно побољшање у другој половини ове године, под условом да дође до оживљавања економске активности на тржиштима на којима се пласира пољска роба“, изјавио је главни економиста у пољском министарству финансија, Лудвик Котецки. 

Пољска привреда, у великој мери зависна од извоза на тржишта земаља еврозоне, посебно у Немачку, могла би, према предвиђањима Међународног монетарног фонда, ове године да порасте за 1,3 одсто. 

Али, у зони евра рецесија је, како је саопштио завод ЕУ за статистику – Евростат, настављена и у првом тромесечију ове године, с падом БДП-а од 0,2 одсто. 

У Немачкој је привредни раст пао за 0,1 одсто у првом тромесечју 2013, док је Француска запала у рецесију са смањењем БДП-а од два одсто. 

Чешка привреда, високо зависна од аутоиндустрије, запала је у најдужу рецесију у новијој историји те земље, с падом БДП-а у првом кварталу ове године од 0,8 одсто, што је шесто тромешечје за редом са смањењем привредног раста.

Сматра се да је нека земља у рецесији када забележи пад БДП-а у два узостома тромесечја. 

Према проценама аналитичара, рецесија у Ческој ће се крајем маја још више продубити. Чешка, чланица ЕУ од 2004. али не и еврозоне, ушла је у рецесију крајем 2011, а њен БДП у 2012. је смањен за 1,2 одсто, после раста од 1,9 одсто у 2011. 

Привреда суседне Словачке, која се ослања на елекрто и аутоиндустрију, такође успорава са растом од свега 0,3 одсто у првом кварталу ове године. Словачки БДП је прошле године порастао за два одсто, после скока од 3,2 одсто у 2011. 

Естонија, која се последња прикључила еврозони и која је имала рекордни привредни раст од 8,1 одсто у 2011, такође се суочава са великим економским успоравањем.Раст БДП-а ове балтичке земље у првом кварталу текуће године није био већи од један одсто. 

У суседној Летонији, која би требало да се придружи еврозони почетком 2014, привредни раст у прва три месеца ове године био је тек 1,2 одсто, после рекордног лањског резултата на нивоу ЕУ од 5,6 одсто. 

С друге стране, добре вести стижу из Мађарске и Румуније. Мађарска је у првом кварталу успела да изађе из рецесије у коју је запала половином прошле године, с растом БДП-а од 0,7 одсто. Привреда Румуније је у прва три месеца 2013. порасла за 0,5 одсто.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет расте увоз кинеског белог лука

5 (3) Због мањег рода Европа најавила да ће и ове године набавити овај производ …

Власт потпуно неспремна за економску кризу

4.8 (4) Економска криза због пандемије корона вируса полако почиње да се захуктава и њени …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *