Србија

Економске убице процениле вредност ЕПС-а на само 3.1 милијарду €

Само термоелектране у саставу ЕПСа вреде минимум три милијарде

Још се није осушило мастило на усаглашеном документу о начину на који би Јавно предузеће ЈП Електропривреда Србије требало да се трансформише у  акционарско друштво а.д, а већ су кренуле спекулације колика је његова вредност. Поједини медији су претходних дана објавили да је, како ексклузивно сазнају, процењена вредност ЕПС 3,1 милијару евра.

Упитани зар још пре две недеље нису изашли с овим подацима и да ли се у међувремену нешто променило, у ЕПС кажу да су о овоме обавестили јавност пре 15 дана. Осим тога, додају да су најаве да ЕПС вреди 3,1 милијару евра слободно медијско тумачење, а не чињеница. Оно што је тачно је да ће предмет конверзије у акције износити од 3,1 милијаде евра што представља регистровани основни капитал овог јавног предуезћа у Агенцији за привредне регистре АПР.

Имовина је, како је познато, једнака капиталу правног лица само и искључиво у тренутку оснивања. Након тога, на капитал утиче читав низ чинилаца од процена вредности имовине преко ревалоризационих резерви, преузетих обавеза према добављачима и кредиторима, добитак или губитак у пословању. Имовина (некретнине, постројења, опрема, залихе потраживања, пласмани и новчана средств) нису једнака капиталу, нити једног правног лица па ни ЕПС-а.

Процена фер вредности капитала, вредности некретнина, постројења и опреме урађена је у складу са уговором о пружању услуга процене вредности некретнине, постројења опреме) и капитала закљученог између друштва Делоита, као водећег члана конзорицијума и ЕПС.

Уговором о процени некретнина, постројења, опреме, и капитала (нето имовине ЕПС) одређено је да извештај о процени капитала пословна тајна и да се трећим лицима може дати на увид само уз сагласност  уговорених страна.

Решењем од 5. маја прошле године на дан процене фер вредност имовине ЕПС износила је 958 милијарди динара, фер вредност обавеза  овог јавног предузећа је била 254 милијарди, фер вредност нето имовине укупног капитала износила је 632 милијарде динара од чега ће предмет конверзије у акције бити само основни капитал ЕПС и то у износу од 365 милијарди динара, односно 3,1 милијрда евра како је одавно обелодањено на сатју АПР.

Извор
Политика.рс

Један коментар

  1. EPS je transformisan iz Javnog u Akcionarsko društvo, I do sada javnu vlast nad EPS-om je obavljao Vučić, a u njegovo ime radili su Zorana Mihajlović i pečenjar Milorad Grčić. Sada je organizacija unapređena. Jedini akcionar, u ime Vučića, ministarka Međedović, ni kriva ni dužna. Vrednost EPS-a je pala sa 14,1 milijardu u 2012. godine na čitavih 3,1 kmilijardu danas, kako bi kupci se utrkivali. Kada će biti kraj krađa u zemlji? Kada sve se ispoklanja stranim investitorima (lopovima).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!