Енгдал: „ЕУ нема алтернативу“ је обмана, а „придружено чланство“ - окрутна подвала

Енгдал: „ЕУ нема алтернативу“ је обмана, а „придружено чланство“ – окрутна подвала

ВИЛИЈАМ Енгдал, један од најзначајнијих европских геополитичара рекао је да Балкан има огроман потенцијал те да европске интеграције нису једини пут којим се мора кретати јер постоје алтернативе.

„Приоритет ЕУ данас није Босна и Херцеговина, ни Србија, свакако не Турска. Украјина је на тежи начин научила да је ЕУ „придружено чланство“ окрутна подвала која служи само као геополитички трик Вашингтона и америчког Стејт Департмана, који је наметнут Бриселу, да покида блиску украјинско-руску економску унију“, рекао је Енгдал за портал Удружења економиста „SWOT“.

Он је рекао да је прича да „ЕУ нема алтернативу“ илузија коју други промовишу те да свакако постоје алтернативе доминацији Брисела, ЕУ и NATO-а.

Говорећи о потенцијалима Балкана, Енгдал је рекао да је он лепо позициониран и да може да буде мост између Истока и Запада, Севера и Југа те да се врло лако може оријентисати, како каже, према најпозитивнијем економском развоју у новијој историји света, коју у својим списима назива евроазијски век.

„Ако се потенцијали развоја један појас, један пут (OBOR – One Belt, One Road ) или Нови економски пут свиле пројекат Кине, удружен са Русијом и државама евроазијске економске уније, правилно разуме, имате изврсну прилику, захваљујући вашем географском положају. Погледајте на карти Евро-Азију, укључујући Европу и Блиски исток. Погледајте Кину, Русију и земље централне Азије, Белорусију, Иран“, рекао је Енгдал.

Такође нагласио је да те земље стварају, граде потпуно нова тржишта проширењем мреже трговине, граде луке дубоких вода, железнице велике брзине, цевовода енергената итд.

„Они подржавају развој националних валута са златном резервом, независном од долара, долара који је данас папирна валута, чија је резерва индустрија САД-а, темељена на банкроту и дуговањима. Погледајте где је Балкан у овом контексту. Прелепо позициониран да постане динамичан део овога“, рекао је Енгдал.

SWOT – Удружење економиста Републике Српске

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Французи у очекивању избора који ће одредити будућност и Француске и ЕУ

Французи у очекивању избора који ће одредити будућност и Француске и ЕУ

Један од најзначајних догађаја у 2022. години без сумње биће председнички избори у Француској. Према …

ИНСТИТУТ Роберт Кох: 95,58% оболелих од Омикрона у Немачкој су РЕВАКЦИНИСАНИ

ИНСТИТУТ Роберт Кох: 95,58% оболелих од Омикрона у Немачкој су РЕВАКЦИНИСАНИ

Извештај Института Роберт Кох (немачки Батут), који је данас објављен, наводи да је 95,58% случајева …

Један коментар

  1. ПРОГОВОРИО РУСКИ: Ово је Вучићева честитка поводом Дана победе! (ВИДЕО)
    https://www.youtube.com/watch?v=7g11eBFrW5w

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *