ЗдрављеСрбија

ЕПИДЕМИЈА МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ Србија је прва у Европи по смртности од канцера…

Ми смо на неславном првом месту по смртности од малигних болести. Током претходне две године живот онколошких пацијената се значајано погоршао. Нису могли да оду на редовне прегледе, терапије, кашњено је у дијагностици због корона вируса. Као да у Србији постоји само једна болест. Онколошки пацијенти највише трпе, док наше институције спроводе кампању „нема чекања“. Они су већ дуго на чекању, као и многи хируршки захвати јер предност добија KОВИД систем.

Годишње у нашој земљи од рака оболи више од 40.000 људи, а готово 30.000 изгуби живот са овом опаком болешћу, резултати су Форума пацијената Србије изнетих поводом Светског дана у борби против рака.

Светски дан борбе против рака се обележава 4. фебруара, а Форум пацијената Србије већ више месеци спроводи кампању „Нема чекања“ са циљем да се убрза лечење онколошких пацијената, пише Танјуг.

У саопштењу Форума је наведено да су карциноми одговорни за умирање више од осам милиона људи широм света на годишњем нивоу, од чега четири милиона умре у најпродуктивнијем животном добу.

Србија се налази на неславном првом месту у Европи по смртности од малигних болести, а годишње у нашој земљи оболи више од 40.000 људи, док готово 30.000 изгуби битку са овом опаком болешћу.

Министарство здравља је препознало проблем и заједно са Форумом пацијената и лекарима-онколозима, формирао Радну групу за приоритизацију у лечењу и дијагностици малигних болести.

Председник Форума пацијената Србије Марко Миловановић рекао је да је опште познато да је време најважнији ресурс и савезник у лечењу рака.

– Годинама понављамо да је „рак излечив уколико се открије на време – каже Миловановић.

– Ипак, време за онколошке пацијенте у Србији је и даље непремостив противник, јер се дешава да проведу више месеци у процесу дијагностике, бројних прегледа, конзилијума, лабораторија, упута, комисија… Када су одређене онколошке болести у питању, понекад од првог прегледа па до почетка терапије прође више од 200 дана.

Он је додао да када пацијенти заврше са свим тим процедурама, клиничка слика је таква да лекари могу само да констатују да је болест узнапредовала, док за неке, могућности за лечењем више и не постоје.

Миловановић је казао да је циљ кампање „Нема чекања“ да се укаже на овај проблем и изразио задовољство што су надлежни то препознали.

– Министарство здравља се сагласило да формирамо Радну групу, коју ће поред представника Министарства здравља и Форума пацијената Србије, чинити и истакнути стручњаци који се баве дијагностиком и лечењем пацијената са малигним болестима – истиче Миловановић.

„Брзи пролаз“ кроз здравствени систем

У саопштењу је наведено да је Радна група за приоритизацију у лечењу и дијагностици онколошких пацијената Србије основана како би се сагледали који су најчешћи проблеми са којима се пацијенти суочавају, као и предложила решења која би убрзала или скратила време до почетка лечења.

Форум пацијената Србије настоји да онколошки болесници добију приоритетан статус, пре свега у дијагностици, такозвани „брзи пролаз“ кроз здравствени систем.

Поред тога, наставиће се са подизањем свести о неопходности редовних превентивних прегледа кроз ојачавање већ започетих скрининг процедура, едукацији лекара на примарном нивоу како би на време препознали симптоме малигне болести, као и увођење што већег броја дигитализованих услуга и процедура које би довеле до поједностављивања и убрзавања процеса лечења.

Такође, поред раног откривања рака, за успешно лечење малигних болести неопходно је и увођење што већег броја нових технологија и терапија у Србији, које се већ користе у већини европских држава.

Ђерлек: „Проблеме ћемо решавати заједно“

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ðерлек је рекао да је Србија по смртности онколошких пацијената у самом европском врху, због чега малигне болеснике никако не смемо занемарити, иако пандемија здравственом систему Србије задаје озбиљне проблеме већ скоро две године.

– Имамо обавезу да се посветимо и другим пацијентима, зато што процентуално других болесника има много више, не потцењујући ковид, са којим морамо да научимо да живимо. Држава ће улагати у капацитете за лечење онколошких пацијената, јер сви могу да се разболе од тих тешких болести – истиче Ðерлек.

Он наглашава да ће Радне групе допринети побољшању и ефикасности у лечењу најтежих болесника.

– Шира слика коју ће нам дати пацијенти и струка као и предлози мера, умногоме могу помоћи у заједничком решавању проблема – закључује Ðерлек.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

виа
Телеграф.рс
Извор
Нулта тачка

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!