fbpx

ЕПС прави скупљу струју од увозне

0
(0)

Електропривреда Србије у септембру неће увозити струју, већ ће слабију производњу надокнађивати из домаћих извора, у највећем делу производњом струје у “Панонским термоелектранама-топланама”, које су део ЕПС-а. На овај начин, сваки киловат струје кошта и до два пута скупље него да се иста количина увози.

Производња једног мегават-сата у “Панонским ТЕ-ТО” кошта више од 100 евра по мегавату, док се на тржишту она може купити и за 60 евра по мегавату. С обзиром на то да је ТЕ-ТО у погону пуних месец дана, Србија је само због разлике у цени у овом периоду изгубила три милиона евра, јер су губици на дневном нивоу око 100.000 евра, процењују упућени за “Блиц”.

Због смањене производње у проточним хидроелектранама за четвртину, као и извођења планираних ремонта у појединим термоелектранама, постојећи капацитети нису били довољни, више него што је планирано ангажоване су акумулације у хидроелектранама, а од 15. августа у погон су стављене и “Панонске ТЕ-ТО”. У ЕПС-у наводе да ће струју из ТЕ-ТО производити докле год за то буде потребе, али истичу да се ти капацитети не користе стално, већ само по потреби.

Слободан Ружић, директор “Енерџи сејвинг груп“, каже да је укључивање “Панонске ТЕ-ТО”, у режиму кад не постоји потреба да се испоручује топлота граду, изразито неефикасно и скупо решење.

Обновљива енергија исплативија

Са ценом од 10 центи за произведени киловат-сат, трошак снабдевања струјом из ТЕ-ТО превазилази чак и цене које Србија плаћа за струју произведену из обновљивих извора енергије. Гарантована цена за киловат-сат из малих хидроелектрана износи од 7,8 до 9,7 евроценти, за струју из ветроелектрана 9,5 евроценти, а од 11,4 до 13,6 евроценти за струју из биомасе. Редовна цена струје у Србији износи око 6,6 евро центи по киловат часу са порезом на додату вредност.

– То је најскупљи капацитет у нашем електроенергетском систему и има смисла укључивати га само као хаваријску резерву. Ако је ситуација у систему таква да су једине опције или да ради ТЕ-ТО, или да се увезе струја, неупоредиво је боље да се увезе електрична енергија – истиче он и додаје да је сигурно било могуће набавити струју по повољнијој цени, чак и до два пута, да је на време планирана набавка.

До такве набавке, међутим, није дошло, а као главни разлог помиње се то што није усвојен пословни план ЕПС-а.

У Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине кажу да не постоји одлука Владе или ресорног министра којом се забрањује увоз, али истичу да се увоз струје планира годишњим планом овог јавног предузећа. Тај документ није усвојен.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брат и сестра, експерти за мобинг: Новосадским ЕПС-ом влада клан Вучевића

5 (7) Тијана Вучевић Ћировић има значајну улогу у многим аферама које потресају Електропривреду Србије. …

Због ниске цене малине произвођачи крче засаде

5 (3) У СРБИЈИ су у последње две године искрчене велике површине под малинама, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *