fbpx

Банке нам скину милијарду са текућег

0
(0)

На одржавању рачуна банкари, кроз “пакете” услуга, и те како добро зарађују. Књижење, издавање извода и чекова, СМС… могу годишње да коштају и до 5.000 динара

ЗА одржавање текућег рачуна банка може годишње да наплати и до 5.000 динара, уколико грађанин није у потпуности обавештен какве услуге жели уз исплату плате. Већина банака, а нарочито стране, увеле су пакете услуга везане за текући рачун преко којег стижу плате и пензије.

Одржавање се наплаћује од 100 до 450 динара, зависно од изабраног пакета. Тако овдашње банке, годишње само на овој услузи зараде и до милијарду динара.

Просечна цена банкарског “пакета” је од 150 до 300 динара, а за овај износ може да се користе дозвољени минус, кредитне картице, СМС услуге обавештења, готовински кредит, чекови, трајни налог, осигурање…

Просечан клијент углавном се опредељује за прекорачење по текућем рачуну, чекове, СМС обавештење, кредитну картицу, док старији грађани тек за дозвољени минус и чекове. Ипак, банке у највећем броју случајева понуде најскупљи пакет, који великом броју клијената није неопходан.

– Одржавање текућег рачуна се наплаћује, јер наши службеници морају да књиже, издају чекове, затим изводе и раде друге сличне послове – указују у једној страној банци. – Грађани могу да бирају пакете у складу са могућностима и потребама. Није свима неопходно електронско плаћање, мада би било пожељно, јер се не чека у редовима за плаћање рачуна.

 НЕКИ НЕ НАПЛАЋУЈУ ПОЈЕДИНЕ домаће банке одрекле су се наплате одржавања текућег рачуна. И код њих власници текућих рачуна могу да користе дозвољени минус, чекове, кредите или кредитне картице… Отварање и затварање рачуна је такође бесплатно.

Док већина банака наплаћује одржавање текућег рачуна, с друге стране за свако стајање новца на том истом рачуну, многе банке не дају никакву камату, а неке од 0,5 до три одсто годишње! Коришћење дозвољеног минуса по текућем рачуну плаћа се каматом од 27 до 39,90 одсто годишње, а улазак у “црвени” минус од 60 до 80 одсто годишње. Чак се и издавање чекова наплаћује пет динара по комаду.

Грађани морају да обрате пажњу на текуће рачуне које више не користе, јер има банака које иако више нема промета на њима наплаћују – одржавање. Ако неко заборави на ову чињеницу и поднесе захтев за кредитну картицу или кредит, може бити одбијен, јер је Кредитни биро регистровао да има неизмирена дуговање по текућем рачуну. Тај износ некада може бити и неколико хиљада динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Болесна Вучићева услуга браћи арапима и поклон Етихаду: Пијте браћо, све Србија плаћа

5 (5) Србија је кроз директне субвенције већ уложила око 100 милиона евра у „Аир …

Кинези у околини Бора уз помоћ Вучићевог режима тероришу и пљачкају локално становништво

5 (8) “Тржишна цена шумског земљишта износила је 557 динара по квадратном метру, па је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *