Насловна / Свет / Блиски Исток / ЕРДОГАНОВ САВЕТНИК: Нећемо ЕУ, Запад и његов империјални поредак
ЕРДОГАНОВ САВЕТНИК: Нећемо ЕУ, Запад и његов империјални поредак 1

ЕРДОГАНОВ САВЕТНИК: Нећемо ЕУ, Запад и његов империјални поредак

Политички саветник турског премијера оценио да је Турска лидер и центар круга који укључује Блиски Исток, Централну Азију и Африку. Притом је додао да је руководство Турске било „на природан” начин формирано тек након 2006. године – када је почело одступање од „вештачког периода 1850.-2006.”

САВЕТНИК турског премијера Јигит Булут јавно је – за лист Star – рекао да Турска треба да престане да тежи чланству у Европској Унији и да се потруди да прошири свој утицај на Блиском Истоку.

У чланку под насловом „Да ли Турска може да буде међу лидерима?” Булут је нагласио да је „Запад, односно његов империјални поредак” Турцима припремио путне карте за повратак у османлијску и њихову републиканску епоху. Булут је као пример за ово навео однос Немачке према Турској – од времена пада Османске империје до данашњег дана.

Према мишљењу саветника Реџепа Тајипа Ердогана, Турска је лидер и центар у кругу који укључује Блиски Исток, Централну Азију и Африку. Истовремено је оценио да је руководство Турске било „на природан” начин формирано тек након 2006. године – када је почело одступање од „вештачког периода 1850.-2006.”

„Данас Турском управља воља турске државе, а не воља и интереси империјалних држава. У оквирима свог „природног лидерства” у региону, Турска може да са успехом стане на чело нових модела који се појављују на Блиском Истоку, у Централној Азији и Африци. Али, за то је потребно да се Турска под хитно отараси сценарија Европске Уније. Ми још увек радимо са онима, који су протраћили наше време на непостојеће путне карте у протеклих 150 година. Ако и постоји цивилизацијски пројекат, он ће настати из богатства наших корена и историје, а не из Европске Уније, која је ушла у процес распадања”, – каже се у чланку.

 

Факти

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Русија почела са испоруком ПВО система С-400 Турској, док САД појачавају притисак на Анкару 11

Русија почела са испоруком ПВО система С-400 Турској, док САД појачавају притисак на Анкару

Турска је добила прву пошиљку опреме за ПВО систем С-400 из Москве, пркосећи притиску из …

ПУТУЈ ЕВРОПО! ЕУ захтева од Србије да од Срба направи геноцидни народ! 12

ПУТУЈ ЕВРОПО! ЕУ захтева од Србије да од Срба направи геноцидни народ!

ИЗ Европске уније се намеће још један, по многима фабриковани услов за наше интеграције, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *