fbpx

Ештон Дачићу и Вучићу: Вазелин људи, вазелин…

0
(0)

Споразум Београда и Приштине треба да буде споразум две стране и није на Европској унији да га намеће. Жалим због одлуке српске владе да га одбије и позивам их да учине последњи напор да се споразум постигне, поручила је Кетрин Ештон

БЕОГРАД –  После одлуке Владе Србије да одбије понуђени споразум, висока представница ЕУ Кетрин Ештон огласила се саопштењем, у којем се каже да верује да су након неколико рунди преговора сви елементи споразума о северу Косова на столу.

„То треба да буде споразум две стране и није на Европској унији да га намеће. Жалим због одлуке српске владе да га одбије и позивам их да учине последњи напор да се споразум постигне, на добробит њихових грађана“, поручила је Кетрин Ештон.

У саопштењу се наводи да се Ештон нада да Косово и Србија неће пропустити прилику да оставе прошлост иза себе и крену напред у будућност.

„Надам се да ћу водити разговоре у Европској унији наредних неколико дана у знак подршке напретку“, наводи се у саопштењу Кетрин Ештон.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић и генерални секретар Вељко Одаловић су формално предали Владин Закључак о потреби хитног наставка дијалога Београда и Приштине уз посредовање Европске уније (ЕУ) шефу делегације ЕУ у Београду Венсану Дежеру, наводи се у саопштењу Владе Србије. Влада Србије овластила је Мркића и Одаловића да обавесте ЕУ о усвојеном Закључку о потреби хитног наставка дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Дежер ће, како је потврдио Мркић, већ вечерас, те закључке проследити високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.
„Мркић и Одаловић су Дежеру објаснили нашу позицију и подсетили да је Србија незадовољна оним што је до сада постигнуто“, наводи се у саопштењу.

„У Закључку, на основу кога Кетрин Ештон треба да донесе одлуку о наставку дијалога, наведено је да Влада потврђује опредељеност да мирним путем, кроз дијалог, дође до одрживог решења које ће представљати чврсту основу за изградњу трајног мира и безбедности за све људе који живе на Косову“, саопштила је Влада Србије.

 

ЕПК-РТС

обрада: Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Миладин Шеварлић: Вучићев сако скупљи од Kосова! (видео)

5 (2) Гост емисије је народни посланик и професор Миладин Ђеварлић. Аутор и водитељ Оливера …

Био једном један клан: Живи клани, недоклани, у затвор стрпани

4.8 (9) Србија је земља чуда, овде је све могуће. Све, осим две ствари: да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *