People crowd a tent as they wait to cross Serbia's border with Croatia in Berkasovo, Serbia, Saturday, Oct. 24, 2015. Thousands of migrants and refugees are still crossing from Serbia into Croatia and continuing their journey towards Western Europe. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)

ЕУ Фонд за настањивање лажних избеглица и миграната у Македонији и Србији?

0
(0)

БРИСЕЛ – Сиријски фонд, основан за помоћ сиријским избеглицама и околним земљама које их примају, попут Либана, Турске, Јордана и Ирака, биће коришћен и за помоћ мигрантима у Македонији и Србији, како би остали тамо, изјавио је неименовани европски функционер, објављено је на сајту Еурактив. Европски функционери су, како се наводи, брифовали новинаре уочи конференције о подршци Сирији и региону 4. фебруара у Лондону.

Један од функционера је рекао да ће Фонд ЕУ за Одговор на сиријску кризу, познат као Мадад фонд, који је ЕУ успоставила у децембру 2014. године, помоћи и да се „избеглице задрже у Македонији и Србији,” преноси Еурактив. Према његовим речима, фонд има укупно 650 милиона евра а тај новац се користи за оснаживање избеглица, односно њихово задржавање тамо где се налазе, углавном у Јордану и Либану.

„Али, почећемо да делујемо и на Западном Балкану, за оне избеглице које су стигле до Македоније и Србије,” рекао је он.

Ово је први пут да је један функционер ЕУ говорио о „задржавању избеглица тамо где су” а да је при том говорио о Македонији и Србији, наводи тај портал.

Те земље, како се додаје „не желе да постану тампон зона” и штавише већина од мигранта „немају намеру да се тамо настане већ обицно настоје да прођу кроз њих што је брже могуће на пут ка богатијим земљама попут Асутрије и Немачке.

ЕУ је решена да понуди 2. 2 милијарде евра, речено је новинарима.

„Европска унија ће играти велику улогу на овој конференцији јер може и мора,” рекао је један функционер ЕУ новинарима, подсећајући да је рат у Сирији погодио ЕУ и избегличком кризом и терористичким нападима.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Глобалисти дестабилизују Европу уз помоћ клијентелистичких режима и корона карантина успут разарајући економију

5 (4) Пандемија коронавируса брзо се претворила у највећу светску кризу у скоријој историји и …

Мађарска и Пољска блокирале усвајање буџета ЕУ јер им је доста иживаљавања комесара из Брисела

5 (1) Мађарска и Пољска су данас блокирале усвајање седмогодишњег буџета ЕУ и плана за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend