ЕУ наставља веома грубо да се меша у српске интерне послове!

3
(4)

Бивши европосланици Едуард Kукан и Kнут Флекенштајн биће посредници Европског парламента на састанцима представника власти и опозиције у Србији, 9. и 10. октобра, пренео је портал Еуропеан Wестерн Балканс (ЕWБ). Ово је потврђено и у писму Дејвида Мекалистера, шефа Спољнополитичког одбора и известиоца за Србију Европског парламента, у писму Маји Гојковић, председници Скупштине Србије. У писму се наводе детаљи о првом састанку представника српске власти и опозиције, предвиђеном за 9. и 10. септембар у парламенту у Београду, уз посредовање Европског парламента, преноси Данас.

Позивајући се на документ у који је имао увид, Данас наводи да Мекалистерова порука садржи и оквирни програм састанака, уз предлог да на дијалог буду позвани „лидери парламентарних група плус један посланик, уз могуће учешће и по једног политичког саветника“.

„У складу с предлогом, прва рунда међупартијског дијалога била би фокусирана на побољшању услова за одржавање парламентарних избора. Предлажемо још две рунде дијалога до краја године, узимајући у обзир исход сваке претходне рунде. Затим бисмо се поново вратили, у наредној фази, дугорочном питању унапређења политичке атмосфере, пракси и процедура унутар Народне скупштине. У прилогу ћете наћи нацрт агенде за први дијалог, који укључује кључна питања која су покренута током дискусија са политичким групама и садржана су у већини новијих извештаја Европске комисије, као и у препорукама ОЕБС/ОДХИР-а. Према агенди, такође ћемо укључити стручњаке за изборе, како би допринели дијалогу обезбеђујући кратке уводне напомене у кључним темама“, наводи се у писму Мекалистера Маји Гојковић.

Kако стоји у писму, планирано је да буду укључени и посланици ЕП-а.

„У посредовању дијалогом, Kукан и Флекенштајн ће сумирати домене у којима је постигнут консензус на крају сваког дела агенде, и дати свеопшту оцену о сегментима у којима је постигнут консензус током завршне сесије дијалога“, указује Мекалистер.

На крају писма изражава се уверење да „међустраначки дијалог може да буде најефектнији уколико политичке групе усвоје приступ који је практичан и отворен за изградњу снажног консензуса о приоритетима за унапређење изборног окружења“, и наглашава да би преговори били вођени у складу са правилима „Четем хауса“.

Бивши посланици Европског парламента Едуард Kукан и Kнут Флекенштајн крајем августа су у Београду одвојено разговарали са представницима власти и опозиције. Kукан и Флекенштајн били део „тројке“ Европског парламента која је посредовала у решавању политичке кризе у Македонији 2015-2016. године.

Председавајући Спољнополитичком одбору Европског парламента Дејвид Мекалистер недавно је понудио посредовање Европске уније у разговорима власти и опозиције о изборним условима.

Председница Скупштине Маја Гојковић је потом изразила наду да ће ускоро доћи и до разговора о модалитетима организације састанка у парламенту и о томе шта би могле да буду прве теме разговора који би могао да почне 9. и 10. октобра.

Гојковић је навела да је до Мекалистеровог писма дошло након што је у Београду имао разговоре с представницима политичких странака, а потом и доласка представника ЕП Едуарда Kукана и Kнута Флекенштајна.

Извор: Бета, Данас, Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ ДЕМОКРАТИЈА! Немачка разматра забрану протеста против корона мера

5 (3) Немачки званичници разматрају забрану овонедељних протеста пред савезним парламентом противника увођења карантина због …

Глобалисти дестабилизују Европу уз помоћ клијентелистичких режима и корона карантина успут разарајући економију

5 (4) Пандемија коронавируса брзо се претворила у највећу светску кризу у скоријој историји и …

Један коментар

  1. tamo gde su bolesni, umno zaostali, bogalji nesposobni o svojoj buducnosti odlucivati, prosjaci cekajuci da im neko drugi leba da, pojavljuju se tutori poput onog genocidnog majmuna iz dalmacije; azdaje /otk. 12. 9/, zveri /otk. 11.7/, onog koji ima drzavu smrti /jev. 2.14/ i koji vara svet /otk. 12.9/, i drustvo njegovo prstima govoreci, satanisti i masoni iz pakla dolazeci.
    — o vi idioti; propali komedijanti, majmuni proliv boje prevarom i reklamom se baveci, o vi sluge ubica i terorista, o vi izdaice za koru odbacenog leba, nije ni cudo da vam neki iz pakla, koji ni jezika vaseg ne znaju, vas savetuju i poucavaju.
    — onaj ljuti arnaut, sluga pakla, zmija zvani, ote dve i po iljade od vas, a ovaj monstrum picousti pet i po iljada dece i nejaci, pa mu sluzite, umesto da se na Svetog Gavrila ugledate i kopljem glogovim srce pogano mu probusite i ostatke spalite.
    — dzaba je ludom govoriti, dzaba gluvom i naj lepse pesme pevati, dzaba slepom puta pokazivati, o vi prokleti lavu sluzeci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend