ЕУ Паганија инсталира демонске очи Саурона и Одина како би извиђала Космос

ЕУ Паганија инсталира демонске очи Саурона и Одина како би извиђала Космос

Европска унија намерава да изгради свеобухватни систем за извиђање свемира који ће се састојати из два „ока“ — Сауроново и Одиново, објавио је немачки „Билд“. Тај систем би Европу требало да упозори на евентуалне претње из свемира или Земљине орбите.
Како се напомиње, Саурон је и име мрачног владара из трилогије „Господара прстенова“ који се спомиње и у „Хобиту“. Међутим, у овом случају, у питању је систем високо сензитивних сензора за напредно праћење ситуације у свемиру, односно уочавање и идентификовање сателита.
Компанија ваздухопловства, одбране и безбедности „Аријанегрупа“ и немачка фирма за свемирску технологију „ОХБ“, направиће две компоненте тј. по једно од два „ока“.
„Нашим купцима нудимо комплетну карту космоса на којој ће се видети шта тамо лети, где, којом орбитом и како се ти летећи објекти крећу. Важно је утврдити да ли су пријатељски настројени или не. На пример, да ли је у питању свемирски отпад“, изјавио је за „Билд“ шеф компаније „Аријанегрупа“ Пјер Годар.
Сензори раде уз помоћ вештачке интелигенције, сложених алгоритама и ласерских зрака који могу да детектују и најситније објекте.

„Одиново око“

Други део програма Европске комисије је „Одиново око“. „Билд“ наводи да је Один бог рата у нордијској митологији, додајући да је то име додељено систему за рано идентификовање балистичких тела и летећих објеката који се крећу хиперзвучном брзином.
У том контексту, Годар је указао на систем девет телескопа који се налазе на више континената помоћу којег може да се скенира читаво небо.
„Европљани не би више требало да зависи од америчке технологије за надгледање свемира, а са друге стране, Европа мора да заштити сопствене сателите“, рекао је Годар.
Он је додао и да све више приватних компанија лансира у свемир сопствене сателите и да праћење Земљине орбите постаје све важније како би се, рецимо, избегли судари.
„То је као нека врста система за праћење саобраћаја да би се заштитили наши сателити“, казао је Годар.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У Љубљани поново масовни протест против присилне вакцинације! (видео)

У Љубљани поново масовни протест против присилне вакцинације! (видео)

У центру Љубљане, на платоу испред зграде парламента, вечерас је почео нови протест противника ковид …

Ево и Срби предлажу састанак Вучића и Куртија у ЗАБЕЛИ, да се друже на дужи рок!

Ево и Срби предлажу састанак Вучића и Куртија у ЗАБЕЛИ, да се друже на дужи рок!

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав …

Један коментар

  1. Один = Један, зар не? Свакако не божанство рата, него врховно божанство из нордијске митологије, што се веома слаже са називом. А назив управо и пристаје врховном божанству, уздиже га на ниво филозофског принципа. Назив који потиче из чијег језика? Па НАШЕГ!
    То што се сада неко игра именима разних паганских, митских божанстава и ликовима из бајки, то не треба да нас толико узнемирава. Мада, само уношење озбиљних људи, научника, у такве приче не говори о томе да су у природној, душевној уравнотежености.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *