fbpx

ЕУ себи блиском „цивилном друштву“ у Србији доделила нова два милиона евра

0
(0)

ОРГАНИЗАЦИЈАМА цивилног друштва свечано су данас у Београду, у оквиру обележавања Међународног дана људских права, додељени грантови из програма ЕУ за пројекте за које је издвојено два милиона евра.

Делегација ЕУ у Србији и Канцеларија Владе Србије за сарадњу са цивилним друштвом организовали су у ЕУ инфо центру доделу грантова-пројеката организацијама цивилног друштва у оквиру ЕУ програма Европски инструмент за људска права и демократију 2016-2017.

Заменица шефа делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар изразила је задовољство што је данас представила пројекте који су додељени у оквиру ЕУ програма у износу од, како је навела, два милиона евра.

„Данас су представљени пројекти који су додељени у износу од два милиона евра и ти пројекти ће помагати најугроженије категорије у остваривању основних права“, казала је она.

Заменица шефа делегације ЕУ у Србији рекла је да је „јако важно подсетити на начело једнакости и равноправности“.

„Нисте сами, Европска унија је уз вас“, поновила је речи Матеја Норчич Штамцар високе представнице ЕУ Федерике Могерини из кратког филма „Add your voices“ који је приказан на почетку скупа.

Матеја Норчич Штамцар је оценила да „и поред тешких финансијских услова у којима већина удружења и организација данас ради, непрофитни сектор у Србији и даље одликује велики ентузијазам и активизам“. Она је захвалила Влади Србије на кофинансирању пројеката и додала да ће ЕУ наставити да пружа помоћ кроз сличне пројекте.

Жарко Степановић в. д. директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије изразио задовољство због истовременог обележавања Дана људских права и потписивања уговора о суфинасирању пројеката цивилног друштва.

„У претходних шест година смо суфинансирали 65 сличних пројекта с укупним износом од нешто више од 27 милиона динара“, рекао је он.

Степановић је казао да је Међународни дан људских права, 10. децембар дан који треба да подсети на два основна начела једнакости и равноправности.

Додао је да је слобода удруживања „нешто што је изузетно важно и што спада у конститутивне принципе уставног поретка“, а да је „један од основних грађанских принципа право на удруживање ради остваривања одређеног интереса“.

У ЕУ инфо центру потписани су уговори за пројекте које ће у трајању од 12 до 24 месеца спроводити девет организација.

На основу јавног позива за суфинансирање који је Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом расписала 3. новембра 2017. подржано је седам пројеката.

Међу њима су Иницијатива за инклузију ВеликиМали, пројекат „Борба против дискриминације деце и младих из најрањивијих група у образовању“, Астра-Акција против трговине људима, пројекат „Make it work for Youth – Мy wаy“, Фондација Ана и Владе Дивац, пројекат „Јачање родне једнакости положаја самохраних родитеља на тржишту рада у Србији Civil Rights Defenders, пројекат „Ко брани бранитеље“, Центар за права детета, пројекат „The right child to be heard“ и Међународна мрежа помоћи И.А.Н, пројекат „Борба против тортуре и некажњивости“.

Подржани су и Фондација СОС Дечија села Србије, пројекат „Алтернативна брига и дечија права у Србији“, Удружење грађана ЕГАЛ, пројекат „Суочавање с насиљем и дискриминацијом према LGBT особама успостављање система мониторинга и извештавања“ и Фондација Тијана Јурић, пројекат „Безбедност и добробит деце и младих“.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пандемија може убрзати излазак Италије из еврозоне и распад ЕУ

5 (3) * Кина је у борби против епидемије – ставивши у карантин територију са …

ЕУ не дозвољава медицинском особљу да се врати у Србију

5 (3) Министар спољних послова Ивица Дачић критиковао је данас недостатак солидарности ЕУ, наводећи пример …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *