fbpx

ЕУ у паничном страху

0
(0)

Италија, која је с новом владом направила оштар заокрет удесно, не жели више да прима на стотине миграната, који углавном долазе на њене обале у чамцима из Африке. Аустрија, као и Мађарска, Словенија, али и Хрватска, такође су чврсто наумиле да затворе своје границе и не допусте да се понови криза из 2015. кад су стотине хиљада избеглица нахрупиле у Европу, углавном из Сирије, Ирака и Авганистана.

Немачка влада Ангеле Меркел опасно се тресе због мигрантске кризе према којој се, сматрају њени критичари с деснице, превише либерално поставила.

Сваки осми имигрант
У Немачку, најбогатију и најмоћнију земљу ЕУ од 2014. је ушло чак 1,6 милиона азиланата. Заједно с економским егзодусом из источних чланица ЕУ, укључујући Хрватску, број странаца у овој земљи нарастао је према подацима Савезног статистичког уреда на 10,6 милиона. Другим речима, сваки осми становник Немачке је усељеник, из ЕУ или изван ње.

С друге стране Атлантика, администрација Доналда Трампа изазвала је скандал политиком нулте толеранције за илегалне мигранте из Јужне Америке, без обзира на то да ли траже азил или не, одвајајући њихову децу у центре који, према критичарима, имају опасне асоцијације на нацистичке конц-логоре.

Како и зашто је ово постао такав горући проблем? Зашто их ЕУ или САД једноставно не пусти преко границе? Не заслужују ли сви прилику да побегну од рата, тираније или сиромаштва и потраже бољи живот тамо где мисле да га могу наћи?

Реч је о изузетно комплексном проблему, али одговор на питање у суштини је једноставан – зато што су Европљани у знатним бројевима последњих година гласали за странке које не желе даљу масовну имиграцију, или бар не илегалну. Став аустријског министра за ЕУ Гернота Блимела да није допустиво да, „ако се укрцате на чамац у северној Африци, то аутоматски постане карта за Европу“, по свему судећи дели значајан део Европљана.

Мигрантско питање је довело на власт Лигу у Италији,Слободарску странку у Аустрији, држи Орбана чврсто у Мађарској и тако редом.

Коалиција Ангеле Меркел не би била на ивици распада због свађе око примања избеглица, а крајње десна Алтернатива за Немачку не би била најјача опозициона странка у Бундестагу која и даље расте у анкетама – као и крајње десни Шведски демократи или Странка за Слободу Херта Вилдерса у Холандији, Марин ле Пен не би ушла у други круг председничких избора у Француској прошле године.

Иако је број миграната који долази у ЕУ ове године знатно мањи, у Унији превладава утисак да је ово само увертира у нови мигрантски талас, можда и снажнији од прошлог. А десничарски политичари – али и грађани који су их бирали – желе по сваку цену да спрече такав сценарио. Ту су и страх од тероризма, проблем с интеграцијом и криминалом.

Осећај припадности племену

Били у праву или не, либерали и левичари који сматрају нације и границе препрекама слободи, а све снажнији антиимигрантски сентимент искључиво као ксенофобију и расизам, требало би да узму у обзир да је на делу снажна и универзална људска мотивација – потреба за припадањем и укорењеношћу у одређену заједницу коју либерали називају племенском културом затварања у страху. Као што истиче психолог Џонатан Хајт, расизам, иако је присутан, врло је површно објашњење противљењу имиграцији. У суштини, ради се о реакцији на „нормативну претњу“, на тескобу изазвану умишљеном или стварном претњом нашем „моралном поретку“ и страхом да се „ми“ – заједница, норме и вредности, идентитет – распадамо.

Блокада В4
Вишеградска група својеврсних одметница унутар ЕУ – Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска – прави је проблем у налажењу заједничког решења. Чланице В4 бојкотовале су „мигрантски самит“ у Бриселу, а исто тако блокирају сваку иницијативу ЕУ тог типа јер су уверене да је то само изговор, а да је „истински циљ“ Брисела насељавање миграната.

Баварска рампа
Немачка канцеларка налази се под притиском сестринске ЦСУ која тражи да се европски договор о избеглицама донесе брзо јер ће у противном шеф ЦСУ и министар полиције Хорст Зехофер сам донети мере, попут затварања немачких граница за избеглице које су регистроване у некој од земаља ЕУ. Ако Зехофер истраје без подршке Меркелове, прети распад владајуће демохршћанско-социјалдемократске коалиције и нови избори.

Вежба затварања граница
Аустрија је, у страху од домино ефекта ако Немачка затвори своју границу, спровела вежбу којом је показала како би могла да поступа у случају прилива миграната преко границе са Словенијом. Стотине полицајаца и војника извели су вежбу близу пограничног места Шпиље. Код тог места велики број миграната је ушао у Аустрију на лето и јесен 2015.

Љ. Ивановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Небојша Катић: Стратегија страха

5 (4) Властима као да се допада ситуација у којој људи сатерани у тор престају …

Полиција трага за наоружаним мигрантима који су пуцали на полицију код Бањалуке

5 (2) БАЊАЛУKА – Полиција Републике Српске активно трага за групом миграната који су користеће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *