fbpx

Извршитељи пљачкају немоћне!

0
(0)

Снежана Стојилковић са сином је избачена из свог стана у Улици Гаврила Принципа 16, у Нишу, због туђег дуга. Иако је током бракоразводне парнице пре 15 година стан припао њој, извршитељ Миљан Трајковић је због дуговања њеног бившег супруга од четири милиона динара (око 33.000 евра) несрећну жену избацио на улицу. Стан је и у катастру заведен на Снежанино име, па никоме није јасно како је ова некретнина постала предмет извршења.

Брава на спорном стану је одмах промењена.

Полиција саучесник

– Када је ушао извршитељ са полицијом Снежана је у стресној ситуацији дохватила неку флашу с бензином. Пришао сам да је задржим, па мало полила и нас и то је све. Она је рекла да се тога не сећа, извињавала се – објашњава Снежанин рођак Срђан Стојилковић. Окупљени су замолили полицију и извршитеља да одложе исељење с обзиром на лоше здравствено стање несрећне жене, али молбе нису услишене.

– Син је покушао да заштити мајку, па га је полиција одвела у станицу, где је дао изјаву о инциденту. Насилно су ушли и жену инвалида прве категорије избацили из стана. Полиција уопште није хтела да улази у детаље, само су слепо извршавали наређења извршитеља. Ми смо само тражили документ на основу кога то раде, никакав проблем нисмо правили. Само смо тражили да законским путем одраде ово што је одрађено тотално противзаконито – додаје Срђан.

Исељење без папира

Он објашњава да су извршитељу показали документацију да је стан власништво Снежане Стојилковић.

– Он је спомињао неки дуг бившег супруга, са којим она није у браку 15 година. Спомињао је само да ради извршење на тој некретнини, на стану. Ниједан документ нам није показао. Ми смо предочили извод из катастра да се стан води на Снежану и да нема право да ради извршење због туђег дуга – појашњава Срђан Стојилковић.

Стан већ продат

Извршитељ Миљан Трајковић је потврдио да жена коју је иселио није странка у поступку, а да је дуг због ког је стан већ продат износи око четири милиона динара.

– Стан је продат на лицитацији још 12. априла за 4,9 милиона динара. Предмет је три пута прошао судску контролу, а поступак траје четири године и ово је финализација. Предмет је прилично обиман – кратко је рекао Трајковић, који додатна објашњења није желео да даје.

У Комори извршитеља Ниша су кратко навели да немају увид у ток предмета, нити било каква овлашћења да то коментаришу.

Ударају по немоћнима

Насилна и незаконита исељења немоћних постала су последњих година све учесталија пракса у Србији. Држава је извршитељима дала овлашћења на основу којих се немилосрдно бројне угрожене породице остављају без крова над главом.

У марту ове године породица Маурер из Београда избачена је из свог стана због тога што је подстанар фалсификујући документацију у Еуробанци подигао кредит под хипотеком на ову некретнину. Иако је породица Маурер и од полиције добила потврду да је стан незаконито стављен под хипотеку, извршитељи су Маурере оставили без стана – док се судски поступак не заврши.

Прошле године породица Хаватми избачена је из свог стана на Дорћолу. Због дуга од 6.000 евра, одузет им је стан вредан 70.000 евра. Бранка Хаватми је из стана избачена са тешко болесним сином, без претходне најаве и без могућности да измири дуговање и остане у свом дому. Стан од 60 квадрата у центру Београда на лицитацији је продат за свега 26.000 евра.

Татјана Аничић је самохрана мајка, а са петогодишњим сином избачена је из стана у Београду, који је уредно купила од инвеститора такође без хипотеке, кредита или дуговања. Стан у Високог Стевана је постао предмет судског спора претходних власника, а да она за то није ни знала све док јој прошле године извршитељи нису закуцали на врата. Иако поседује валидан купопродајни уговор, извршитељи су ову мајку избацили из дома.

Зазидана врата

У београдском насељу Миријево људи су се нашли у улози жртве дупле продаје станова и судских извршитеља. Станари су стално у стрепњи од покушаја исељења, а прошлог месеца су зазидали врата да би се одбранили од извршитеља. Подршку су им пружили активисти Здружене акције Кров над главом и Удружења потрошача и корисника банкарских услуга Ефектива.

А. Вучићевић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одлука лондонског суда о пљачки злата Венецуеле наук за друге земље

4.7 (7) Врховни суд Лондона признао је Хуана Гваида за председника Венецуеле и дао му …

ПЛАЋА СИРОТИЊА РАЈА Кадар СНС напунио апартмане у ковид болницама, 200 евра дневно

4.6 (12) Апартмански блок КБЦ „Бежанијска коста“ у ком се лече ВИП личности и политичари …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *