Насловна / Свет / Европа / ЕУ у расулу због миграната
ЕУ у расулу због миграната 1

ЕУ у расулу због миграната

Европа је поводом мигрантске кризе у стању отворене политичке неслоге, и то само два дана уочи кључног самита лидера ЕУ о реформи Даблинског споразума о прихвату избеглица, миграната и тражилаца азила (27–28. јуна). Колико до јуче навелико најављивано оснивање сабирних центара од северне Африке до Балкана неочекивано је званично одбацила Европска комисија (ЕК).

„Оснивање сабирних центара у трећим земљама, где би били послати мигранти који су већ ушли у ЕУ, дефинитивно је одбачено на неформалном састанку чланица уније одржаном у недељу у Бриселу. То је стога што такво решење није у складу са европским законима, као ни са међународним законима који регулишу питање азила”, изјавила је Наташа Берто, портпарол ЕК, пренео је АФП.

Ова објава из ЕК у колизији је не само са изјавама низа учесника „неформалног састанка” шеснаесторице у Бриселу у недељу већ и са ставовима протагониста промене текуће мигрантске политике ЕУ.

„Италија и Либија не могу бити једине државе које ће поднети терет миграција. На самиту лидера ЕУ у четвртак, Италија ће подржати предлог о оснивању центара за мигранте јужно од Либије”, изјавио је у Триполију током разговора са Ахмедом Маитиком, замеником премијера Либије, италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини. Он је стигао у званичну посету Либији након вести да све већи број спасилачких бродова укрцава мигранте надомак обале те северноафричке државе и плови са њима (у овом тренутку преко 1.000 људи) не само ка обалама Италије већ од јуче и ка лукама у Француској и Холандији. Маитик је на заједничкој конференцији за штампу са Салвинијем поручио Бриселу да „Либија категорички одбија да Европа оснива сабирне центре на територији те државе”.

Аутор: Тања Вујић, Политика.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

ПУТУЈ ЕВРОПО! ЕУ захтева од Србије да од Срба направи геноцидни народ! 11

ПУТУЈ ЕВРОПО! ЕУ захтева од Србије да од Срба направи геноцидни народ!

ИЗ Европске уније се намеће још један, по многима фабриковани услов за наше интеграције, а …

Аустријски медији: Балкану прети нови талас миграната 13

Аустријски медији: Балкану прети нови талас миграната

На балканској рути предстоји нови талас избеглица, пошто расте број миграната, а ситуација у смештајима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *