ЕУ у расулу због миграната

ЕУ у расулу због миграната

Европа је поводом мигрантске кризе у стању отворене политичке неслоге, и то само два дана уочи кључног самита лидера ЕУ о реформи Даблинског споразума о прихвату избеглица, миграната и тражилаца азила (27–28. јуна). Колико до јуче навелико најављивано оснивање сабирних центара од северне Африке до Балкана неочекивано је званично одбацила Европска комисија (ЕК).

„Оснивање сабирних центара у трећим земљама, где би били послати мигранти који су већ ушли у ЕУ, дефинитивно је одбачено на неформалном састанку чланица уније одржаном у недељу у Бриселу. То је стога што такво решење није у складу са европским законима, као ни са међународним законима који регулишу питање азила”, изјавила је Наташа Берто, портпарол ЕК, пренео је АФП.

Ова објава из ЕК у колизији је не само са изјавама низа учесника „неформалног састанка” шеснаесторице у Бриселу у недељу већ и са ставовима протагониста промене текуће мигрантске политике ЕУ.

„Италија и Либија не могу бити једине државе које ће поднети терет миграција. На самиту лидера ЕУ у четвртак, Италија ће подржати предлог о оснивању центара за мигранте јужно од Либије”, изјавио је у Триполију током разговора са Ахмедом Маитиком, замеником премијера Либије, италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини. Он је стигао у званичну посету Либији након вести да све већи број спасилачких бродова укрцава мигранте надомак обале те северноафричке државе и плови са њима (у овом тренутку преко 1.000 људи) не само ка обалама Италије већ од јуче и ка лукама у Француској и Холандији. Маитик је на заједничкој конференцији за штампу са Салвинијем поручио Бриселу да „Либија категорички одбија да Европа оснива сабирне центре на територији те државе”.

Аутор: Тања Вујић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

И ТО ЈЕ ЕВРОПСКА УНИЈА: Незапосленима предлажу да се баве проституцијом!

И ТО ЈЕ ЕВРОПСКА УНИЈА: Незапосленима предлажу да се баве проституцијом!

Према писању листа „The Telegraph“, једна симпатична Немица (није емигранткиња) старости 25 година, остала је …

Потпуни ХАОС на белоруској граници: Мигранти насилно срушили ограду, ушли у Пољску (видео)

Потпуни ХАОС на белоруској граници: Мигранти насилно срушили ограду, ушли у Пољску (видео)

Две велике групе илегалних миграната успеле су да се пробију преко границе и да из …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *