fbpx
Насловна / Свет / Европа / ЕУ упозорава: Италија највероватније напушта Еврозону

ЕУ упозорава: Италија највероватније напушта Еврозону

Италија ће највероватније напустити Европску унију због огромног дуга, али и због контроле трошења новца од стране ЕУ, пише британски Експрес.

У овом тренутку, води се борба између Рима и Брисела због буџетског планирања Италије који се разликује од оног који је предложила ЕУ. Европска комисија је због тога почела да условљава Италију и прети дисциплинским мерама јер се јавну дуг те земље константно увећава. Они такође упозоравају да је јавни дуг Италије тренутно 132 % БДП-а, а да ће до краја године, уколико Рим не прихвати предлоге Брисела, порасти на 135%. Италија је друга по задужености земља чланица ЕУ, а на првом месту је и даље Грчка.

Мишљење о овом случају дала су три економска стручњака који су се усагласили да ће Италија бити прва земља која ће избацити евро из употребе.

Аналитичар Мајкл Браун сматра да је изласку Италије из ЕУ допринела и актуелна владајућа коалиција сачињена од суверениста – Покрет пет звездица и десничарске Лиге. Такође, он сматра да би Италија могла да напусти Еврозону чим се усвоји предлог за стварање мини-БОТ паралелне валуте која ће служити за отплату дугова.

Говорећи о могућем Италеxиту, шеф економског форума владајуће Лиге Kлаудио Боргхи, рекао је још у октобру прошле године да би Италија имала светлију будућност изван Еврозоне и да је заједничка валута „недовољна“.

Скорија будућност ће нам показати да ли ће напуштање Еврозоне од стране Италије тој земљи донети суверенитет, те да ће можда и друге чланице кренути за њом.

Београдски глас (Еxпресс.ук)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аман бре лудаци више, па ЕУ не зна шта ће сама са собом а не шта хоће на Балкану!

3 (1) Председник Србије Александар Вучић рекао је после данашњег састанка Стратешког дијалога о Западном …

Јоханес Хан: Србија организује више војних вежби са (мртвим) НАТО него са Русијом

Комесар за приступне преговоре Јоханес Хан је у свом извештају Европском парламенту о Западном Балкану …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *