fbpx
Насловна / Свет / Европа / ЕУ упозорава: Италија највероватније напушта Еврозону
ЕУ упозорава: Италија највероватније напушта Еврозону 1

ЕУ упозорава: Италија највероватније напушта Еврозону

Италија ће највероватније напустити Европску унију због огромног дуга, али и због контроле трошења новца од стране ЕУ, пише британски Експрес.

У овом тренутку, води се борба између Рима и Брисела због буџетског планирања Италије који се разликује од оног који је предложила ЕУ. Европска комисија је због тога почела да условљава Италију и прети дисциплинским мерама јер се јавну дуг те земље константно увећава. Они такође упозоравају да је јавни дуг Италије тренутно 132 % БДП-а, а да ће до краја године, уколико Рим не прихвати предлоге Брисела, порасти на 135%. Италија је друга по задужености земља чланица ЕУ, а на првом месту је и даље Грчка.

Мишљење о овом случају дала су три економска стручњака који су се усагласили да ће Италија бити прва земља која ће избацити евро из употребе.

Аналитичар Мајкл Браун сматра да је изласку Италије из ЕУ допринела и актуелна владајућа коалиција сачињена од суверениста – Покрет пет звездица и десничарске Лиге. Такође, он сматра да би Италија могла да напусти Еврозону чим се усвоји предлог за стварање мини-БОТ паралелне валуте која ће служити за отплату дугова.

Говорећи о могућем Италеxиту, шеф економског форума владајуће Лиге Kлаудио Боргхи, рекао је још у октобру прошле године да би Италија имала светлију будућност изван Еврозоне и да је заједничка валута „недовољна“.

Скорија будућност ће нам показати да ли ће напуштање Еврозоне од стране Италије тој земљи донети суверенитет, те да ће можда и друге чланице кренути за њом.

Београдски глас (Еxпресс.ук)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дан после посете ЕУ комесара Вучић хапшењима почео предизборни обрачун са Ђиласом 11

Дан после посете ЕУ комесара Вучић хапшењима почео предизборни обрачун са Ђиласом

Београд — Kако сазнаје Б92.нет, припадници МУП-а ухапсили су директора „Дајрект медије“, као и два …

Мекалистер у Скупштини Србије – још једна ЕУ-СНС фарса 12

Мекалистер у Скупштини Србије – још једна ЕУ-СНС фарса

ЕУ парламентарац Мекалистер јуче се у Скупштини Србије није срео с опозиционим посланицима, како су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *