ЕУ уводи жестоку цензуру садржаја на Интернету и постаје највећи светски дигитални гулаг!

0
(0)

Технолошке платформе и интернет активисти подигли су данас глас против одлуке Европског парламента о реформи регулативе о заштити ауторских права, што ће ауторима видео снимака, музичких нумера, произвођачима вести и власницима других права омогућити да захтевају компензацију за објављивање њиховог садржаја онлајн.

– Европски законодавци су одлучили да, упркос великом негодовању јавности, подрже „филтрирање“ интернета у корист великих предузећа из музичке и издавачке индустрије – тврди Сијада ел Рамли, генерална директорка Европске асоцијације интернет платформи, која окупља и компаније као што су Фејсбук и Гугл.

Такве тврдње, о наводном филтрирању интернета противници измена су износили и пре одлуке ЕП, а интернет активиста и чланица ЕП Јулија Реда је и данас рекла да је одлука „задала ударац слободном и отвореном интернету“ и да Европски парламент ставља „профит корпорација испред слободе говора“, преноси њујоршка агенција “Блумберг”.

С друге стране, присталице ових реформи су презадовољне одлуком ЕП, па тако председник Европског удружења ауторских група (ГЕСАЦ) Андерс Ласен каже да „данашњи дан представља победу за Европу и за њену независност од неколицине технолошких гиганата који су профитирали од застарелог закона“.

Најновији прописи ће, како додаје, најзад обезбедити „оруђа која ће осигурати праведну накнаду коју су аутори и тражили“.

Данашња одлука ЕП уследила је након вишемесечне жестоке кампање и агресивног лобирања, али и „битке“ између издавача и технолошких компанија, као и узајамних оптужби за обмањивање законодаваца, наводи њујоршка агенција.

Европски парламент је раније данас усвојио предлог реформе регулативе о заштити ауторских права у ери интернета, чиме је затворио поглавље интензивне лобистичке битке коју су интернет гиганти и њихове присталице водили против новинских агенција и медијских група, као и музичке и филмске индустрије, који су иницирали те измене.

Предлог реформе сада иде у даљу процедуру, а коначно гласање планирано је за јануар 2019, након чега ће чланице Европске уније одлучити како да те измене унесу у властита национална законодавства.

Иницијативу за измене закона о ауторским правима, коју су у Бриселу популарно назвали иницијативом против ГАФА, јер се односи на четири глобалне интернет платформе, односно претраживача – Гоогле, Аппле, Фацебоок и Амазон – потписали су и директори 18 европских новинских агенција, укључујући Тањуг, с циљем да се се интернет „гиганти“ обавежу да део прихода плате новинским агенцијама, чији садржај сада бесплатно користе.

Према изменама закона, они ће морати да деле један део прихода са ауторима садржаја.

Европски парламент је, да подсетимо, у јулу одбацио предлог измене тог закона и вратио га на дораду, иако је он претходно добио подршку надлежног парламентарног одбора.

Један од делова предлога измена закона око којег су се највише „ломила копља“ односи се на члан 11, према којем ће интернет компаније морати да плаћају такозвани „порез на линкове“, што значи да ће морати да плаћају пре свега агенцијама, новинама и часописима објављивање њихових наслова, фотографија и текстова на својим сајтовима

Друга „оспоравана“ тачка је члан 13, који предвиђа обавезу технолошких платформи да „филтрирају“ садржаје које људи постављају на њих и да провере да ли је дошло до кршења ауторских права.

Танјуг, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија: Могућ прекид дијалога са ЕУ

5 (2) Русија може да прекине дијалог са Бриселом, рекао је министар спољних послова Русије …

Напредни будаци раде на закону како би обезбедили лакше запошљавање страних држављана у Србији?!

5 (2) Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend