Главни аналитичар главне банке Рокфелера предвиђа панику и немире у свету

0
(0)

* `Мозак` банке JP Morgan уверен: ако све крене по најлошијем могућем сценарију – криза ће бити тако свеобухватна да ће централне банке великог броја држава морати да национализују – да би их спасиле – компаније које криза највише погоди

* Након 2008-не се у свету нагло повећао број берзанских операција и финансијских одлука које доносе аутоматизовани компјутеризировани системи без учешћа човека. Доносе их у делићу секунде. По процени Aite Group, приближно 65% трансакција на америчком тржишту акција доносе компјутерски алгоритми, а не људи. А ти програми `врте` трилионе долара

* Главни економиста рејтинг-агенције Moody’s Марко Занди тврди да ће нова криза кренути из прекредитираних америчких компанија јер је борба Федералних резерви против мехура на тржишту некретнина произвела мехур у кредитирању сумњивих компанија. Потенцијално токсичног новца у таквим компанијама има око 2,7 трилиона долара и та сума брзо расте

___________________________________________________________________________

Пише: Иван ДАНИЛОВ

УЛИЧНИ нереди, масовна паника, национализације и немири какве свет није видео већ пола века – термини су којима будућност америчке и глобалне економије описује водећи аналитичар банке JP Morgan Марко Колановић.

Поводом 10-годишњице избијања светске финансијске кризе (2008-ме), мистер Колановиж објавио специјални анеалитички извештај у којем упозорава да су светска финансијска тржишта пред налетом кризе рањивија него што су била пре десет година.

По његовој процени, догоди ли се „најлошији могући сценарио“ – криза ће бити тако свеобухватна да ће централне банке великог броја држава морати да национализују – да би их спасиле – компаније које криза највише погоди.

Погрешно би било у овоме видети амбицију једног аналитичара да себи обезбеди „славу пророка“.

Проблем је у томе што постоје обични аналитичари, познати аналитичари, искусни аналитичари и – Марко Колановић.

Он важи за експерта који није склон претераном песимизму, али је увек тачно предвиђао проблеме на светским тржиштима.

Поврх свега, треба имати у виду JP Morgan, банка која управља са 2,7 трилиона долара и традиционално се сматра породичном банком Рокфелера, статус `водећег аналитичара` не даје случајним људима.

Колановић има репутацију неке врсте математичара-пророка који кретања на тржиштима опсервира и израчунава као што астрономи прате кретање планета.

Колановић упозорава, иначе, да се након 2008-ме нагло повећао број берзанских операција и финансијских одлука које доносе аутоматизовани компјутеризировани системи без учешћа човека. А доносе их у делићу секунде.

Уосталом, по процени Aite Group, приближно 65% трансакција на америчком тржишту акција доносе компјутерски алгоритми, а не људи. А ти програми `врте` трилионе долара.

У те програме уграђена је инструкција: „Ако се догађа нешто нејасно и непознато – продај све и то одмах!“

Окренимо се према још једном пророку кризе — Марку Зандију, главном економисти рејтинг-агенције Moody’s.

Он је већ описао и шок до којег ће доћи уколико се понови светска финансијска криза.

Мистер Занди тврди да ће нова криза кренути из прекредитираних америчких компанија јер је борба Федералних резерви против мехура на тржишту некретнина произвела мехур у кредитирању сумњивих компанија.

Потенцијално токсичног новца у таквим компанијама има око 2,7 трилиона долара и та сума брзо расте.

Занди тврди: при даљем подизању референтне стопе и такве компаније и њихови кредитори попадаће као домине.

Moody’s је своје клијенте већ упозорио да Сједињене Државе чека талас корпоративних дефолтова без преседана.

Тај дефолтни цунами у стању је да изазове панику на берзама, а од тога ће пострадати и земље које са генезом те нове америчке кризе немају никакве везе. Таква је природа глобализације.

За разлику од 2008-ме, нова криза ће у многим земљама изазвати жељу да се глобализација врати уназад. А ако буде могуће и – да се Вашингтон изолује на Америчком континенту, да би се остатак света ослободио његовог токсичног политичког и економског утицаја.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос у Чешкој због корона мера: Воденим топовима на демонстранте, има повређених (видео)

4.8 (4) Чешка полиција употребила је сузавац и водене топове како би растерала више стотина …

Хаос у Киргистану после лажираних избора: Сузавац, запаљен парламент, у протестима повређено преко 590 људи (видео)

5 (2) Демонстранти који оспоравају резултате парламентарних избора у Киргистану упали су после вишечасовних окршаја …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend