fbpx

ЕуроБлиц: Број лажних становника БиХ „надуван“ за преко 500 хиљада

0
(0)

Постпописна анкета показала је да је сваки десети становник у БиХ препописан.

– То значи да је пописано 350.000 људи више него што заиста живи у БиХ. Када се томе дода и готово 200.000 спорних пописница које ће незаконитом одлуком Јукића бити третиране као резидентни становници, онда ће број лажних становника БиХ бити “надуван” до те мере да ће одговарати скоро популацији Црне Горе или више од читавог Кантона Сарајево – откривају извори „ЕуроБлица“ упућени у резултате.

Извори „ЕуроБлица“ тврде да се од спорних 196.000 пописница, у РС највише односи на Сребреницу, Братунац, Зворник и Приједор.

Па, ипак, захтеви из РС да се прича о попису врати на консензус у Агенцији за статистику БиХ (АЗС) наилази на упорно игнорисање у ФБиХ. Само неколико часова након што су политички лидери у РС позвали на консензус о попису, Драган Човић им је поручио да једнострана одлука директора Агенције за статистику БиХ (АЗС) Велимира Јукића неће бити поништена.

– Иванићева изјава да сам ја знао за одлуку о попису становништва делује ми као политички спин. Методологија о попису је донесена онако како је и требала. Још једном понављам да нисам имао никаквог утицаја на објављивање методологије – поручио је хрватски члан Председништва БиХ.

Из Иванићевог кабинета јуче је речено да он, за сада, неће реаговати на Човићеву поруку, али је реаговало Председништво ПДП.

Лидер странке Бранислав Бореновић је Јукићеву је рекао да се ПДП придружује захтевима за одржавање посебне седнице НС РС након које би требало да буде јасније шта се све дешавало у попису и које потезе треба да повуку представници РС у Бањалуци и Сарајеву.

Председник РС Милорад Додик изјавио је да га не занима мишљења Драгана Човића, већ интерес РС.

Реакција посланика и министара из РС у Сарајеву могла би да буде позната након што Савет министара крајем седмице ПС БиХ достави информацију о попису и о потезу Велимира Јукића.

Савет министара БиХ задужио је јуче министра цивилних послова Адила Османовића да, у сарадњи са директором АЗС БиХ, припреми и за наредну седницу достави такву информацију.

Извори „ЕуроБлица“ из Сарајева тврде да ће Савет министара само проследити ПС БиХ ставове три статистичке агенције.

Међутим, извори блиски Влади РС тврде да је Јукић, осим Закона о попису, прекршио Закон о статистици БиХ на основу чега Савет министара може, не само да поништи одлуку, већ и да покрене његову смену.

Влада РС већ примењује попис

Док РС оспорава покушај објаве резултата пописа без договора, Влада РС још од јуна 2014, примењује прелиминарне резултате пописа као релевантне за расподелу новца од ПДВ према општинама и градовима.

– Раније важећа Одлука о њиховом учешћу у приходима од индиректних пореза, урађена је на бази података о броју становника које је проценило Министарство управе и локалне самоуправе. Стога су резултати пописа били крајње неопходни за утврђивање релевантних показатеља који би кориговали претходне процене. Када буду објављени коначни резултати пописа, поново ће бити кориговани – кажу у Влади РС.

Због овог потеза, 17 општина тужило је Владу РС јер су остали без милиона марака прихода.

ЕуроБлиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГЛОБАЛИСТИ БИ ДА ОТМУ ВИНЧАНСКУ КУЛТУРУ СРБИМА: Неки Европљани желе да присвоје наслеђе Србије

5 (6) ФИГУРИНА стара око 7.000 година, коју су археолози Завичајног музеја Жупе у Александровцу …

Како је синоћ изведен хакерски напад какав Америка не памти (видео)

5 (11) На Твитер налозима најмоћнијих и најбогатијих људи Америке осванула је чудна порука: неко …

Један коментар

  1. 1 mnogo dobar čovek

    tako i ja procenjujem, oko pola miliona su muslimani lažirali, u fbih nema više od 1,5 mil. stanovnika, to se vidi i po odnosu broja stanovnika Banja Luke i Serojeva- 200.000 i 270.000…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *