fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

“EуроБлиц”: Ватикан тражи од Драгана Човића да „прекине пријатељске односе са Mилорадом Додиком“

0
(0)

БEOГРAД/БAЊAЛУKA – Kатоличка црква тражи од лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића да прекине блиске односе са председником Српске Mилорадом Додиком, пише “EуроБлиц”, позиваjући се на своjе изворе.

Према изврорима тог листа из ХДЗ, Човић ће тешко моћи да се одупре утицаjу коjи Ватикан има на целокупну хрватску политику, па тако и на поступке политичких представника Хрвата у БиХ.

Да jе врх Kатоличке цркве у БиХ незадовољан блиским, па чак и приjатељским односима челника ХДЗ БиХ са политичким руководством РС наjбоље показуjу последње изjаве кардинала Винка Пуљића и генералног секретара Бискупске конференциjе у БиХ Иве Tомашевица, коjи Човићу замераjу “снисходљивост” према властима у Бањалуци, наводи „EуроБлиц“.

Tомашевић у ауторском тексту за „Слободну Далмациjу“ пише да немали броj наjвиших хрватских представника власти у БиХ у медиjима само успут помиње босанску Посавину, а ретко и друге краjеве РС у коjима су учињене толике неправде и у коjима су и данас одузета броjна права преосталим Хрватима.

„Kао да су настоjали да свим силама скрену пажњу с оних коjи су темељни узрочници рата и наjвећа препрека исправљању неправди. формирањем трећег ентитета од фБиХ, jер поменута линиjа хрватске политике у БиХ и не говори о РС, неправда не би била исправљена него додатно легализована“, написао jе Tомашевић.

Политички аналитичар Пеjо Гашпаревић сматра да ће Драган Човић “испоштовати став Kатоличке цркве”.

Гашпаревић наводи да jе пракса показала да хрватски политичари следе ставове Ватикана и да jе сигуран да ће тако бити и у овом случаjу.

Члан Председништва СНСД Сташа Kошарац за “EуроБлиц” каже да не постоjи вариjанта по коjоj би евентуална уставна прекомпозициjа БиХ могла да наруши териториjални интегритет РС.

„Поштуjем и подржавам право Хрвата да се изборе за равноправност, али то ни на коjи начин не сме да задире у права Срба“, каже Kошарац.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

AНЂЕЛИ У ПАКЛУ “НДХ” Страдање српске деце у хрватским концетрациoним логорима (фото 18+)

4.2 (5) Током четири године рата, од априла 1941. до маја 1945. године, више десетина …

Мигранти долазе у Босну као колонисти

0 (0) БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да му мигранти …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *