Евразијска унија не може бити само економска

Евразијска унија не може бити само економска

0
(0)

Код неких још постоји извесна забринутост поводом дубине економске сарадње и цене те сарадње. Забринутост за политичку независност.

Што се тиче Белорусије, нас то посебно не брине (дубина сарадње) – и у односу на политички, и војно-политички, и дипломатски и било који други правац, јер смо све то већ прошли у оквиру Савеза Белорусије и Русије.

У њему нисмо ништа изгубили – рекао је премијерима ЗНД белоруски председник Александар Лукашенко

МИНСК, главни град Белорусије, био је домаћин председницима влада Заједнице независних држава.

Пријем им је приредио председник Белорусије Александар Лукашенко који је том приликом указао да је до старта Евроазијске уније Русије, Белорусије и Казахстана (тј. до 1. јануара 2015. године) остало тек нешто више од годину и по и да ће у том међувремену бити укинута и тарифна ограничења која се тичу нафте и природног гаса.

„Русија је учинила веома озбиљан корак и изашла у сусрет свима нама, тиме што је пристала да кроз највише годину и по дана буду укинута сва тарифна ограничења укључујући и она који се односе на нафту и гас. Ово само потврђује да ћемо дејствовати као јединствена целина у економским односима“ – рекао је Лукашенко премијерима ЗНД.

Белоруски лидер је, у наставку, изговорио и ово:

„Договорили смо се да Унија буде економска, али и да обавезно буду решени политички проблеми који би могли сметати њеном функционисању и развоју. Живот ће наметнути те проблеме. Нећемо моћи да се ограничимо само на економску сарадњу, пошто ће она увек захтевати нека допунска дејства у области политике, дипломатије и одбране. Договорили смо се да постепено решавамо и та питања“ – истакао је Лукашенко.

У даљем обраћању учесницима самита, шеф белоруске државе био је још орееђенији, подвукавши:

„Данас говоримо о споразуму о Евроазијској унији. Морам да кажем да је веома много питања и препрека било уочи овог саветовања – шта унети у тај споразум. Код неких још увек постоји извесна забринутост поводом дубине економске сарадње и цене те сарадње. Забринутост за политичку независност. Што се тиче Белорусије, нас то посебно не брине (дубина сарадње) – и у односу на политички, и војно-политички, и дипломатски и било који други правац, јер смо све то већ прошли у оквиру Савеза Белорусије и Русије. У њему нисмо ништа изгубили. Дакле, нас не брине нас дубина споразума“ – рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко.

Лукашенко је прокоментарисао намеру Украјине и Кригизије да добију статус посматрача у Евроазијској унији која настаје, истакавши: „Сада ће обе земље бити позиване на сва заседања. Уколико то пожеле, моћи ће да буду посматрачи и у будућој Унији“.

Ако Украјина и Киргизија пожеле да постану чланице Јединственог економског простора, а затим и економске Уније, проћи ће тај пут без било каквих ограничења и изузетака. У том случају ће бити дужне да се придруже свим нашим споразумима и договорима који за то време буду закључени“ – констатовао је Лукашенко.

У Минску су делегације: Киргизије на челу са потпредседником владе Џомартом Оторбајевом, Азербејџана – на челу са првим потпредседником владе Јагубом Ејубовом, Јерменије – на челу са премијером Тиграном Саркисјаном, Таџикистана – на челу са премијером Акилом Акиловом, Узбекистана – на челу са вице премијером Рустамом Азимовыжом, Молдавије – на челу са замеником министра иностраних послова и европске интеграције Андрејом Поповом, Туркменије – на челу са потпредседником владе Анамухаметом Гочијевом, Казахстана – на челу са премијером Сериком Ахметовом, Украјине – на челу са премијером Николајем Азаровом и Русије – на челу са прeмијером Дмитријем Медведевом.

 

Г. Шимпрага

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕВРОАЗИЈА: Увозимо нафту, гас и пасуљ, а извозимо јабуке

ЕВРОАЗИЈА: Увозимо нафту, гас и пасуљ, а извозимо јабуке

0 (0) Србија је од маја 2016. године кандидат за успостављање зоне слободне трговине са …

Русија, Кина и Индија стварају евроазијски квантни пут

Русија, Кина и Индија стварају евроазијски квантни пут

0 (0) „Русија, Кина и Индија ће почети да граде евроазијски квантни пут – инфраструктуру …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend