Евро је „клопка”, дозволити земљама да га напусте

Евро је „клопка”, дозволити земљама да га напусте

0
(0)

ЛОНДОН – Земљама еврозоне требало би дозволити да престану да користе јединствену валуту током наредних деценија, оцењује гувернер централне банке Мађарске, Ђерђ Матолчи.

Матолчи, који је на челу мађарске Народне банке од марта 2013., описао је евро у чланку за Фајненшел Тајмс као „француску замку” која не служи добро земљама чланицама, преноси Танјуг.

„Заједничка валута није била потребна европским успешним причама пре 1999. године, а већина земаља чланица зоне евра од њега касније није имала користи”, навео је он у ауторском тексту, преноси Си-Ен-Би-Си.

„Дошло је време да се пробудимо из овог штетног и бесплодног сна. Добро полазиште би било да се призна да је јединствена валута замка за готово све њене чланице – из различитих разлога – а не рудник злата. Земље ЕУ, и ван и унутар зоне евра, треба да признају да је евро стратешка грешка”, пише Матолчи.

Евро, који тренутно користи 19 европских земаља, уведен је 1999. године и према правилима ЕУ свака чланица ширег политичког блока требало би на крају да усвоји јединствену валуту. Мађарска још увек није приступила зони евра.

„Европљани морају да се одрекну својих ризичних фантазија о стварању моћи која би конкурисала САД-у. Чланицама еврозоне треба дозволити да напусте зону јединствене валута у наредним деценијама, а оне које остану требало би да изграде одрживију глобалну валуту”, додао је Матолчи у тексту.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Слаб економски раст еврозоне до почетка 2020.

Слаб економски раст еврозоне до почетка 2020.

0 (0) МИНХЕН – ЦИРИХ – РИМ – Привредни раст еврозоне биће слаб до почетка …

Дојче банка предвиђа финансијски крах Европске уније

Дојче банка предвиђа финансијски крах Европске уније

0 (0) Снижење каматних стопа на депозите Европске централне банке до минус 0,5 одсто је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend