Слаб економски раст еврозоне до почетка 2020.

0
(0)

МИНХЕН – ЦИРИХ – РИМ – Привредни раст еврозоне биће слаб до почетка 2020. године, према најновијим проценама три европска истраживачка института.

Раст бруто домаћег производа (БДП) еврозоне износиће тек 0,2 одсто у трећем овогодишњем кварталу, а у наредна два квартала достизаће по 0,3 одсто, предвиђају аналитичари минхенског Ифо института, циришког КОФ института и римског Истата.

То је мање у односу на раст од 0,4 одсто из првог квартала 2019. године, наводи се у саопштењу Ифо достављеном Танјугу.

Један од фактора који кочи раст је индустријска производња, која је пала за 0,6 посто у трећем кварталу, али која би, према оценама института, требало да се благо опорави и да оствари раст од 0,2 и 0,3 посто у наредна два тромесечја, респективно.

У анализи је оцењено да привредни раст покреће приватна потрошња, коју још увек потпомаже добра ситуација на тржишту рада. Приватна потрошња ће, како се очекује, порасти за 0,3 посто у трећем и четвртом тромесечју 2019. године, као и у првом тромесечју 2020. године.

Инфлација ће, према пројекцијама, вероватно износити 1,0 одсто у трећем кварталу, 1,1 одсто у четвртом, а 1,4 проценат у првом кварталу 2020. године.

Највећи ризици по пројекције су, како поручују из ова три института, турбуленције у светској политици: трговински ратови, Брегзит и војни напади на постројења за снабдевање нафтом.

Такође је оцењено да би негативне последице по светску трговину могле неповољно да утичу на привредни раст Немачке као извозно оријентисане економије, што би заузврат имало утицај на остатак еврозоне.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Европска комисија предвиђа рецесију историјских размера

5 (3) Европска комисија предвиђа да ће у Европској унији ове године доћи до смањења …

Немачка очекује најгору рецесију у последњих 50 година

5 (4) Немачка влада очекује најгору рецесију од почетка рачунања 1970. године због корона вируса, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend