понедељак , 21 септембра 2020

Европа протерала Монсантово ГМО семе

0
(0)

„Марш против Монсанта“ који се одржао у 52 земље довео је до отказивања налога за извоз генетски модификовене (ГМО) пшенице, пише „Бизнис инсајдер“.

Монсанто је одустао од гањења ГМО усева у Европи пошто се суочиио са великим отпором на Старом континенту, где се све више земаља забрањује употребу његовог ГМО семена.

Чак су и дубоки корпоративни џепови Монсанта и мајстори у лобирању оманули у Европи. Тако да је портпарол Монсанта изјавио да је контрапродуктивно да се боре против ветрењача.

Ова одлука је донета после протеста који су почели прошле суботе са „Маршом против Монсанта“, када су се грађани 400 градова у 52 земље побуниле против Монсанта и његовог утицаја на владе. Протестанти су тражили да се производи који садрже ГМО јасно означе са етикетом тако да грађани сами могу да одлуче да ли ће их куповати или не.

Наравно, схваћено је да ће потрошачи када виде такво упозорење на производу купити неку алтернативу. С друге стране Монсанто и даље покушава да увери да је ГМО храна безбедна и да је само обележавање јако скупо.

Ово Монсантово уверавање о безопасности подсећа на епизоду из прошлости када је Монсанто уверавао да је његов производ ДДТ безопасан, а сада је забрањен широм света, подсећа Бизнис инсајдер. ДДТ иначе припада фамилији индустријских хемикалија названих ПЦБ које се сада сматрају изузетно отровним.

После „Марша против Монсанта“ Брандом Миченер из европског огранка Монсанта је рекао да више неће лобирати за гајење ГМО-а у Европи. Највећа Монсантова конкуренција у Европи – Бајер, БАСФ и Сyнгента, већ су одустали од ГМО семена.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет расте увоз кинеског белог лука

5 (3) Због мањег рода Европа најавила да ће и ове године набавити овај производ …

Бугарска новинарка: Западна Европа зверски експлоатише робове из Источне Европе

4 (4) Источни Европљани су робови Западне Европе, али то не изазива реакције, приметила је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *