ЕВРОПА У ПАНИЦИ! Радикални исламисти поседују велике количине хемијског оружја

ЕВРОПА У ПАНИЦИ! Радикални исламисти поседују велике количине хемијског оружја

Уједињено краљевство суочава се са реалном претњом од терористичког напада хемијским оружјем, упозоравају тамошњи стручњаци за антетроризам, али и безбедносне службе. Опасност конкретно прети од британских џихадиста који се у Британију враћају из Ирака и Сирије.

Бомбе које садрже хемијски хлор представљају једно од “омиљених” оружја терориста у Великој Британији, наводе стручњаци.

Пуковник Хамиш Гордон, стручњах ха хемију, биологију и нуклеарно оружје при британској војсци тренутно је један од водећих експерата по питању хемијског оружја на Острву.

Након опсежног истраживања које је урадио, позвао је власти и полицију да појачају контролу над продајом хлора. Према његовом мишљењу, хлор може купити ко год пожели, и то би морало да се промени.

– Како се поједини џихадисти, иначе британски држављани, враћају из Сирије и Ирака у Велику Британију, тако расте и опасност од терористичког напада. Апелујем на надлежне да посебно обрате пажњу на ово што причам, јер је напад хемијским оружјем реалнији него што икада пре – навео је Гордон, који је од недавно у пензији.

Иако је хлор супстанца која се најчешће користи за дезинфекцију и пречишћавање воде, може бити смртоносан уколико се удише. У Ираку су свесни опасности хлора, те свако пре куповине ове супстанце мора да прође кроз неколико безбедносних провера.

Као сушта супротност томе је пример Велике Британије, у којој физичко лице може купити чак 90 тона хлора без било какве препреке или контроле одговарајућих служби.

Пуковник Гордон упозорава на лакоћу којом свако може да направи експлозивну направу кућне радиности, напомињући да се хлор у поменутим бомбама распршује кроз једну врсту цилиндра коју има малтене сваки фрижидер.

– Свако може да седне у кола и оде на отпад беле технике, где може наћи на стотине таких цилиндара, и да помоћу њих направи бомбу – упозорава Гордон.

Страх од потенцијалног хемијског напада порастао је након сазнања да је велики број импровизованих направа пронађен у Тикриту, граду на северу Ирака који је војска коначно ове године ослободила из канџи Исламске државе. Том приликом откривено је да је чак четвртина бомби пронађених у складишту џихадиста садржала хлор.

– То је оно што повратнике из Сирије и Ирака чини главном претњом, на коју би требало обратити највећу пажњу. Не бих да плашим људе и дижем панику, али то је реално стање ствари које мора да се обелодани – каже Оливије Гита, стручњак за антитероризам у својој изјави за “Тајмс.”

Пуковник Гордон је изјавио да опасност од напада хемијским оружјем највише прети на фудбалској утакмици или у метроу, где је велика концентрација људи.

 

В. Филиповић, Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Колико дуго може да се живи са хиљаду евра у Србији а колико у другим земљама?

Колико дуго може да се живи са хиљаду евра у Србији а колико у другим земљама?

У Србији може да се живи са 1.000 фунти (око 1.180 евра) 84 дана, а …

Британски посланик кога је заклао терориста био противник ковид мера и фармакомафије!

Британски посланик кога је заклао терориста био противник ковид мера и фармакомафије!

Посланик/министар Велике Британије Давид Амес (69),био је нападнут и избоден неколико пута, нажалост преминуо је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *