понедељак , 21 септембра 2020

Европи озбиљно прети Еврогедон

0
(0)

ИЗВОР: ТАЈУГ

Сиднеј — Водећа аустралијска прогнозерска компанија упозорила је да прети „еврогедон“ – пропаст европске финансијске структуре уз огромна разарања.

Како предвиђају, прети уништење попут оног у филму „Армагедон“, у којем би банке доживеле колапс, а светска економија потонула у ново превирање, што би могло да означи крај експанзије економија које се ослањају на рударство.

Мада је само „маргинално“ вероватније да ће дугом оптерећена еврозона успети да се испетља из фискалних недаћа, у кварталном извештају утицајне аустралијске прогнозерске компаније „Делоит-Ексес економикс“ о изгледима економске активности упозорено је да постоје реалне шансе за настанак економске кризе и пропаст банака, пренела је агенција АФП.

Судбина евра је „кључна непознаница“, при чему постоји могућност да једна или више чланица напусте еврозону или буду приморане да изађу из блока заједничке валуте, што би изазвало изузетно велики притисак на финансијске институције, указано је у извештају. Европска централна банка је за сада, изгледа, у стању да спречи превирање на тржишту због суверене дужничке кризе у еврозони, али је тај регион осуђен на рецесију , док буџетска кресања умањују наде у већи раст америчке економије, а кинеска и индијска привреда успоравају.

„Можда то у 2012. неће бити тако трауматично као што је било 2008-09. (током финансијске кризе), али ће поново постојати шанса да глобални одговор на било какву нову кризу ни овог пута не буде коренит јер су владе сада превише забринуте због дугова и дефицита, док су многе центалне банке већ скресале своје каматне стопе на рекордне минимуме“, наведено је у аустралијском извештају. 

„Делоит-Ексес“ је поново упозорио против ослањања на Кину као „спасиоца“, указавши да је буџетска позиција тог азијског џина нестабилнија него што се чини, док су инфлација и цене некретнина , мада су у слабљењу, и даље релативно високе. 

„Ако би еврозона имала тешку 2012, кинески раст би могао бити више погођен него што је био прошли пут“, упозорено је у извештају и додато да „таква комбинација значи да би аустралијски успех могао бити окончан“. 

Тражња угља и руде гвожђа би опала, што би потиснуло цене и извозну зараду и вероватно умањило поверење у аустралијску привреду, нанело ударац запошљавању и повећало буџетски дефицит. 

Аустралија је била једина развијена економија која је избегла рецесију током последњег глобалног финансијског слабљења захваљујући азијској тражњи њених обилних природних богатстава, претрпевши само благо слабљење и остваривши брз опоравак.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

EKСПЕРТ УПОЗОРИО СРБИЈУ: Следи банкрот државе и глад, једино овако можете да се припремите (ВИДЕО)

4.3 (14) Економиста др Иван Пајовић тврди да режим Александра Вучића превише задужује Србију и …

Ко су стварни диктатори XXI века – сатанистички планови „Конгломерата“

4.5 (10) Почетком октобра 2013. банка Креди свис (Crédit Suisse) објавила је годишњи извештај о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *