Безбедност

Европол: Шиптарска мафија са Косова према нивоу зверстава и дрскости превазилази све до сада виђено

Европски парламент коначно је разрадио акциони план за 2014-19. годину за борбу против нових видова криминала, прања новца и корупције. Опширан документ Специјалног комитета Европског парламента објављен је 17. септембра у Бриселу. 

Како би посланици проникли у дубину проблема и брже одабрали нове мере, Европол, полицијска служба ЕУ, приложила је уз план додатни реферат о криминалној ситауцији у ЕУ и новим појавама у овој сфери. У последњих 10 година организовани криминал у Европи је променио имиџ и националну припадност. У области кибернетичког криминала десила се невиђена интернационализација састава банди. Како тврде евопски полицајци, недавно је била откривена криминална организација чији су чланови представници 60 нација.

На данашњи дан, по оценама Европола, у ЕУ има око 40 хиљада банди организованог криминала. Италијанску, српску или руску мафију које су се сматрале најсуровијим у Европи сменила је албанска мафија. При томе експерти Европола признају да се реч албанска користи искључиво због политичке коректности. У ствари ради се о косовској мафији. Према нивоу зверстава и дрскости она превазилази све до сада виђено у Старом свету. Синтагма косовска мафија се не користи, пошто вређа многе политичаре ЕУ који су формирали независну државу Косово, сада упориште главне мафије Европе. У целини, етнички криминал из Европе никуда није нестао. После косовске мафије сада следе нигеријске, кинеске, италијанске и српске групације.

Саме организоване криминалне групације су се преквалификовале на фалсификовање лекова, одеће, варање с порезом и прање новца. Како је изјавио посланик Европског парламента из Британије Вилијам Њутн-Дан, обими тржишта нелегалних лекова тешко могу да се процене. Али може са сигурношћу да се каже да ни у једној апотеци ЕУ не можете да будете сто посто сигурни да ће вам продати легално произведен препарат.

Само на пореским махинацијама криминалци ЕУ сваке године зарађују око сто милијарди евра.

Невероватним темпом напредује кибернетички криминал. Тешко да може да се заустави офанзива криминала у сајбер простору. Али делотворни начин да се спречи овакав пораст, да се осигурају обични потрошачи могу да буду програми информисања за интернет-кориснике, каже експерт руског Међународног института за хуманитарно-политичка истраживања Владимир Брутер.

– У борби против кибернетичког криминала врло важни могу да буду информативни програми државних регулатора. Треба објаснити на који начи може да се користи интернет-трговина, интернет-портали и слично. Ако грађани који користе Интернет буду разумнији, криминалци ће имати много мање могућности да крше закон.

Праве гигантске размере достигло је фалсификовање намирница, одеће, козметике и цигарета. Многи трговци наркотицима сада су се преквалификовали за производњу и продају фалсификоване продукције. За такву врсту кривичног дела у ЕУ може да се добије максимално две године робије. За трговину наркотицима може да се добије до 20 година.

Према експертским оценама, до ове године промет у сектору фалсификата свих врста изнео је у ЕУ око осам милијарди евра. Отприлике на 11 милијарди евра процењује се тржиште шверцованих цигарета, које заузима 11% од читавог тржишта дувана ЕУ. Истовремено на тржишту дувана у Русији фалсификована и шверцована роба износи 2%.

Андреј Федјашин,

 

Извор: Глас Русије, фото: ЕПА 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!