Насловна / Свет / Европа / Европска унија одустаје од померања казаљки
Европска унија одустаје од померања казаљки 1

Европска унија одустаје од померања казаљки

БЕРЛИН – Данас се завршава велика анкета Европске уније која треба да пружи увид у то шта грађани мисле о укидању сезонског померања казаљки.

Да ће оно бити укинуто, готово је извесно, пише Дојче веле додајући да се не зна када би се то догодило и да ли би се задржало летње или зимско рачунање времена.

ЕУ је своје грађане питала усред врућег лета да ли желе да задрже преласке с летњег на зимско рачунање времена, а ако не желе, које рачунање желе да задрже: оно зимско или летње?

Многи грађани ЕУ су ову идеју прихватили оберучке. Око два милиона њих се укључило у онлајн расправу на страницама Европске комисије која је започела 4. јула, а завршава данас, 16. августа.

Да ли је то почетак нове ере?, пита се ДВ.

Посланик немачких Либерала у Бундестагу Михаел Тојрер је у то убеђен.

„Сигуран сам да ће пребацивање с летњег на зимско рачунање времена и обратно бити укинуто. Само још није сигурно када”, каже Тојрер који се раније, током мандата у Европском парламенту, залагао за укидање померања казаљки.

Он је уверен да укидањем два рачунања времена ЕУ може само бити на добитку.

„Ова иницијатива би могла да ојача јединство унутар Уније. Некоординисане промене времена унутар ЕУ би биле штетне за заједничко тржиште, али и путовања и комуникацију. Када би свака нација за себе одлучила хоће ли остати при промени или не, то би изродило хаосом”, сматра либерални политичар.

Али пут до промене је дуг и трновит. Поготово када се ради о ЕУ. Вредновање резултата испитивања ће потрајати, поручује канцеларија ЕК у Берлину. И стручњаци још морају да дају своје мишљење пре него што Европска комисија донесе препоруку.

Већ је сада јасно да промена рачунања времена у шестомесечном ритму не испуњавају циљ због којег је уведена, наводи ДВ.

Уштеда енергије је занемарива, признаје и ЕК. Уместо тога директни ударац на биоритам грађана изазива потешкоће са спавањем, нервозу и проблеме с концентрацијом.

Али друго питање је хоћемо ли вечно остати при летњем или зимском рачунању времена? Одговор није лак. У прилог летњем рачунању говори да један сат дневног светла више омогућује више времена за радове на пољу. Школарци и радници би могли још по дану стићи куцама, а и спортска такмичења би мога бити одржавана касније.

Цела ЕУ помера казаљке заједно још од 1996, у Немачкој је летње рачунање времена уведено 1980. Од тада се последње недеље у марту сат помера унапред, а последње недеље у октобру уназад.

Танјуг

Илустрација Срђан Печеничић

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Бугарски европосланик: Подела места у ЕУ као понашање на бувљаку 11

Бугарски европосланик: Подела места у ЕУ као понашање на бувљаку

Посланик Бугарске у европском парламенту из странке ВМРО-БНД Ангел Џамбаски коментарисао је изборе за председника …

Шпанац на месту шефа дипломатије ЕУ? 12

Шпанац на месту шефа дипломатије ЕУ?

Уколико Жозеп Борел буде изабран на место шефа дипломатије ЕУ, то би могло да доведе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *