Европски суд у Стразбуру пресудиће о уставности смањења пензија јер Србија са Вучићевом бандом на власти нема уставно-правни поредак

0
(0)

длука Уставног суда да Закон о привременом уређивању начина исплате пензија није у супротности са Уставом представља политички памфлет, а пензионери ће заштиту својих права потражити на Међународном суду за људска права у Стразбуру, истичу у Удружењу синдиката пензионера Србије (УСПС). Они наводе да се Уставни суд „тешко огрешио“ о Устав Србије,  доносећи „политичку, а не правну одлуку“. Уставни суд Србије је 23. септембра утврдио да нема основа за поступак оцене уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, а истакнуто је да се Законом “уводе интервентне мере које се предузимају да би се у условима економске кризе очувала финансијска одрживост пензијског система, што конкретно значи могућност редовне исплате пензија”.

Али, Милорад Вујасиновић, председник УСПС-а каже да судије нису ни оцењивале уставни закон, већ су се упустиле у образлагање разлога законодаваца за његово доношење.

„Суд се бавио проценом ефеката, а не Уставом и законом. Такав је и закључак да су мере у функцији финансијске одрживости пензионерског система, што није правна категорија, већ економска. Они су се бавили бројкама, процењујући да већина пензионера није обухваћена Законом. Да су судије радиле посао за који нису обучене показује и податак да су Законом, у ствари, погођени сви пензионери. Директно су оштећени сви који имају више од 25.000 динара, што је око 700.000 корисника, дакле половина пензионерске популације. Али, оштећени су и они са пензијом испод 25.000 динара, јер су остали без законом загарантованог периодичног усклађивања пензија са порастом трошкова живота“, објашњава Вујасиновић, најављујући да ће правду потражити на Међународном суду за људска права у Стразбуру.

И Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда Србије, сматра да је Уставни суд подлегао утицају политике. Он напомиње и да у члану 20 Устава пише да се достигнут ниво људских права не може смањивати.

„У одредбама о људским правима налази се члан 70. пензијско осигурање уређује се законом, а Република се стара о економској сигурности. Дакле то је у комплексу људских права. Људи су плаћали допринос и нико не може располагати са тим новцем. Зашто? Па зато што су то лична права, а лична права су неотуђива. Не може их ни пензионер отуђити као корисник, а не може се ни наслеђивати то право“, изјавио је Ивошевић.
Н1, 25. 9. 2015. године

Иначе, УСПС је крајем прошле године поднео иницијативу Уставном суду за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија.  У овом удружењу сматрају да је противзаконито и противуставно свако умањење пензија без претходно донетог решења о измени ранијег правоснажног решења којим је утврђена висина пензије.

Мијомир Лакетић, Истиномер.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нису сви у Србији идиоти ал има понеки и то комплетан!

3.7 (6) Председник Александар Вучић изјавио је да су „глупости и бесмислице” изјаве Авдулаха Хотија …

Адвокат: Власт противуставно затварала старе у кућни притвор

4.4 (9) У време полицијског часа, када је грађанима по неколико дана било забрањено да …

3 Коментара

  1. Решење је само у једном, То решење ће ставити ПИО фонд Србије под контролу и управљање пензионера. На интернету има Закон о ПИО фонду Србије. У то Закону јасно стоји да сво поседовање и управљање искључиво имају искључиво право „Обавезници ПИО фонда Србије“ то су наши суграђани који данас сваког првог уплаћују у ПИО фонд Србије и „Корисници ПИО фонда“, а то смо ми пензионери. Нико од ове две групације није присутан у ПИО фонду Србије, све партиско чланство политичке власти која је данас на власти у Србији и то по својој подобности а нико по својој способности.Ја зна како да се то промени а та промена ће бити за кратко време постигнута само под једним условом. Тај услов је да се сви ми, како „Обавезници тако и Корисници ПИО фонда Србије“ Удружимо и самоорганизујемо. Овај број удружених Обавезника иу Корисника ПИО фонда Србије је преко 3,5 милиона грађана Србије. Свако од нас има неког пунолетног сина или ћерку који ће стати уз родитеља јер кроз његову судбину јасно види и своју судбину. То ће премашити преко 4 милиона грађана Србије.Промеа у Србије ће бити коначни избор за живот по нашим потребама, нашим интересима и нашим избору. Ово је и позив да се Удружимо и самоорганизујемо за живот а не за преживљавање као што је то данас. позз. ДРАГАНешковић

  2. Sve je to napravljeno „u korist“ penzionera, samo što oni još uvek ne shvataju napredno razmišljanje
    http://krelac.com/prezivljavanje-zivota/

  3. Dokle god u zemlji Srbiji ne odgovaraju pred zakonom oni koji su zloupotrebili funkciju i polozaj koji imaju, kriminal i korupcija vladace Srbijom! Dotle ce kojekakve sudije ustavnog suda donositi protivustavne odluke, jer znaju da ih niko nikad nece pozvati na odgovornost, a debelo su placeni da rade po savesti i zakonu! Pitanje je koliko kosta prodaja casti i morala crnom djavolu? Narodu Srbije ostaje samo da ceka da stoku Bog kazni za to sto rade ili da napravi sam da se pravo vrati u redove vlasti, koja se ponasa krajnje razulareno! Predhodni saziv druzine djavola je ostetio vojne penzionere i sad moraju da vrate sve sto su opljackali, a ova druzina lopovska ostetila je sve penzionere koji primaju preko 25000 i to ce za neko vreme doci na naplatu i to je sigurno, ali niko ne proziva na odgovornost one koji su zloupotrebom sudijske funkcije omogucili pljacku gradjana i to je koren svih problema u lopovskom sistemu koji vlada ovom nazovi drzavom! Kada takvi zaglave zatvor, zavesce se i red i moral za cas posla! To ce biti pravna drzava, a ovo sto imamo i gde zivimo, nije ni pravna, a nije ni drzava!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *