Европску унију захватио „прехрамбени национализам”
Фо­то EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Европску унију захватио „прехрамбени национализам”

Владе неких земаља ЕУ користе кризу да прогурају протекционистичку агенду која патриотизам изједначава с конзумирањем производа домаће прехрамбене индустрије. Неки упозоравају да је тај тренд претња јединственом тржишту Европске уније, наводи европско издање портала „Политико”, а преноси Танјуг.

„Позивам на прехрамбени патриотизам, на пољопривредни патриотизам”, изјавио је недавно француски министар пољопривреде Дидије Гијом, подстичући суграђане да помогну домаћим пољопривредницима тако што ће уместо парадајза и јагода из Шпаније, куповати оне из Француске, које су иначе скупље.

На питање како види дешавања у Европи у вези са позивима упућеним потрошачима да купују искључиво домаће производе, министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за „Политику” да Србија треба да има свој циљ и гледа сопствене интересе.

– Максимално се трудимо да  српска пољопривредна производња напредује и да наши произвођачи што више зараде, али морамо да будемо свесни да је трговина двострани однос – истакао је Недимовић и дододао да морамо да будемо обазриви како нека тржишта не бисмо изгубили.

„Политико” наводи да су неке друге земље отишле и корак даље у покушајуу да на овај начин подстакну економски опоравак неких посрнулих сектора. Тако је рецимо Влада Пољске јавно прозвала 15 прерађивача млека због тога што су ту сировину увозили из других земаља ЕУ уместо да је купују од пољских пољопривредника којима ће због јачања привредних сектора погођених пандемијом бити дате одређене привилегије. Сличан потез ће, како је најављено, повући и Аустрија, али уз поштовање међународних трговинских стандарда и стандарда ЕУ. Председница уније фармера Енглеске и Велса Минет Батерс овог месеца је најавила да ће од владе затражити да, када год је то могуће, храну набављају искључиво из домаћих извора, а сличне позиве својим владама упутила су и министарства пољопривреде Португалије, Грчке и Бугарске. После затварања ресторана због ковида 19, тржиште хране је поремећено, будући да је тражња пала, а понуда порасла, па је јавност једног броја земаља позвана да се храни „патриотски”, наводи портал. Тако је, на пример, Белгијанцима поручено да једу више помфрита, Французима да конзумирају више луксузних сирева, док ће Британцима бити препоручено да пију више чаја, и то наравно са млеком. Међутим, немачка министарка пољопривреде Јулија Клекнер упозорила је на опасност од „потрошачког национализма” и истакла да би чланице ЕУ требало да се уздрже од примене оваквих протекционистичких мера у намери да поспеше привредни опоравак.

„Не смемо да угрозимо достигнућа унутрашњег тржишта (ЕУ)”, рекла је Јулија Клекнер. Још један разлог за забринутост у Бриселу представља државна помоћ коју је, у укупном износу од више од 1,2 милијарде евра, својим пољопривредницима одобрило осам земаља чланица ЕУ, користећи привремено ублажавање прописа који регулишу конкуренцију на тржишту ЕУ. Европски комесар за пољопривреду Јануш Војћеховски упозорио је да услед тога постоји ризик од негативних последица по поштену конкуренцију и заједничко тржиште.

Али све ово није само специјалност Европе нити некакав посебно нови изум. И канадски премијер Џастин Трудо позвао је грађане да купују домаћу храну како би помогли локалним произвођачима да лакше преброде ову кризу. Овакву поруку послао је на редовном обраћању новинарима, најављујући нове мере за произвођаче.

– Купите канадску храну, мало домаћег сира да бисте помогли локалној млекари. Бирајте канадску рибу или јастога – нагласио је Трудо и додао да ова храна није само укусна, она и у будућности мора да се нађе на тржишту, а тога нема без помоћи потрошача. Овим апелима придружила се и канадска министарка пољопривреде Бернадет Џордан, која је предност дала домаћим произвођачима рибе. Канадски „Глобал њуз” са много пажње је пренео ове вести цитирајући министарку пољопривреде која је нагласила да никада није био бољи тренутак да се грађани окрену домаћим  локалним производима.  Иначе, пројекат „Купи канадске производе” није покренут у време пандемије, он је постао актуелан још 2018. године, када је започет својерстан трговински рат између Канаде и Америке после увођења такси на канадски челик и алуминијум. Глобална неизвесност коју је донео ковид 19 само је ужурбала власти да наставе са овим пројектом и реализују га.

Аутор: Ј. Антељ – И. Албуновић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Не чекајте комесарчиће ЕУ Паганије да вам решавају изборе, изненада их све савладао пролив...

Не чекајте комесарчиће ЕУ Паганије да вам решавају изборе, изненада их све савладао пролив…

Опозиција до четвртка чека јасан став посредника из Европског парламента у међустраначком дијалогу о предлогу …

Та ваша ЕУ Паганија Србији је потребна као чир на дупету, стога одјебите од Косова и Метохије!

Та ваша ЕУ Паганија Србији је потребна као чир на дупету, стога одјебите од Косова и Метохије!

РЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са немачком канцеларком Ангелом Меркел која борави у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *