„Еврозона неће преживети зиму“

0
(0)

Брисел — Еврозона неће преживети зиму, тврди Жак Сапиро, директор француске Више школе друштвених наука, и истиче да би Унија мора да призна пораз тог пројекта.

Како преносе француски медији, Сапиро сумња да ће се у скорије време наћи средства за спашавање еврозоне.

Ако ЕУ успе да пређе на обимни економски раст почевши од 2013-2014. године, тада ће, као суштински магнет за друге економије, сачувати своју специфичну тежину.

Сапиро се нада да ће владе земаља ЕУ пре усвојити логику економског раста, него политику смањивања трошкова, која је неопходна како би се сачувала еврозона. 

„Да ли би се требало омогућити еврозони право на даље постојање и да ли би јој требало дати одговарајућа средства? Може ли Немачка да отплати постојање еврозоне“ , пита Сапиро. 

Он наводи да није проблем у томе жели ли Немачка то или не. Питање је може ли она то да уради? 

У варијанти да ЕУ призна да је пројекат доживио фијаско – морала би бити донета одлука о томе да се спашава оно што се спасити може. Односно, да се учине напори у области политичке и економске интеграције јединственог простора. 

Сапоро сматра да ће, оваквом облику, еврозона веома тешко преживети предстојећу зиму и 2013. годину, али то не значи да ће ЕУ нестати. Унија ће, наводи он, проћи кроз период реформи, али ће наставити свој развој. 

Право питање се крије се у развијању европске економије. Ако се предложи политику смањења трошкова, апсолутно једнозначно, то ће економију водити ка дугорочном паду током четири до шест година. 

„У вези с тим, политичка тежина ЕУ у међународној арени ће се суштински смањити, што ће последично водити ка бројним кризама унутар ЕУ“ упозорава Сапиро.

 

Капитал

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић се не меша у изборе у Црној Гори, а подржао је мешање ЕУ у изборе у Белорусији

5 (3) * Декларацијом ЕУ се избори у Белорусији карактеришу као недемократски, нефер, а резултати – не признају. Србија јој се …

Жути имбецили двадесет и кусур година само серендају о Европској унији а Србе за исту баш ЗАБОЛЕ КУРАЦ!

3.7 (3) Представник фракције Демократске странке (ДС) која се залаже за унутарстраначке изборе, Бранислав Лечић, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *