понедељак , 21 септембра 2020

Фахрудин Радончић: Бакир Изетбеговић да изађе из „Муслиманског братства“ и одговори каква је била његова улога у паду Сребренице

0
(0)

Лидери СББ и СДА у БиХ, Фахрудин Радончић и Бакир Изетбеговић, наставили су да заоштравају односе, па је након оптужбе бошњачког члана Председништва БиХ да је Радончић издајник, лидер СББ, која је и коалициони партнер СДА, Изетбеговића позива да изађе из Муслиманског братства и одговори каква је била његова улога у паду Сребренице.

Најпре је, наиме, Изетбеговић на трибини у Бихаћу поручио да нема више сарадње са Радончићем зато што је изјавом да су Бошњаци започели рат у БиХ бацио љагу на свој народ, након чега га је лидер СДА означио издајником.

Уследила су Радончићева питања за Изетбеговића, међу којима је и да ли је то лидер СДА направио коалицију с Радованом Караџићем, Матом Бобаном, Крајишником и многим другим, како наводи, ратним злочинцима “који су убили 200.000 Бошњака и милион раселили”.

Бакир и Насер

У саопштењу СББ, објављеном на званичном сајту, Радончић позива Изетбеговића да, како каже, пре него што то открије историја када се скину ознаке тајности, каже каква је његова улога била у паду Сребренице и повлачењу Насера Орића из истог града са места комаданта одбране.

СББ пита Изетбеговића шта је 1993. године био циљ Бошњачког сабора у Сарајеву него подела БиХ и прављење филџан државе и владавине пет фамилија.

– Изетбеговића питамо и шта је са цепањем СДА и да ли упорним лажима на рачун Радончића жели да сакрије свој неминовни одлазак са чела странке – стоји у саопштењу.

СББ тражи од Изетбеговића да иступи из Муслиманског братства, јер то “није била идеја за коју су гинули Бошњаци”, а то чланство, истичу, наноси екстремне штете Босни и Херцеговни.

У дослуху са Додиком и Човићем

СББ сматра да Изетбеговић, већ 20 година, води политику поделе БиХ на три дела и да је управо он у најтешњем дослуху са Додиком и Човићем.

– То потврђују договори из кафане “Барка” са Додиком и гласање у Парламенту ФБиХ од прије 15-ак дана, када су Човић и ХДЗ спречили смену његове супруге Себије са места директорке Клиничког центра Универзитета у Сарајеву – наводе из СББ.

Поручују и да бошњачки ветерани нису своје животе у последњем рату давали за „брачни пар Чаушеску“, који се више не може скривати под кишобран покојног Алије Изетбеговића. Истичу да што пре њих двоје (Изетбеговић и супруга) абдицирају са вишедеценијског беговског трона, то ће грађанима БиХ и региона бити боље и лакше.

Религијски приступ социјалним питањима

Друштво муслиманске браће, или често једноставно „Братство“,назив је за исламистички покрет распрострањен широм света, који је изнедрио многе политичке и религијске организације на Блиском Истоку.

Иако често посматране као огранци глобалног Братства, оне су структурално подељене, премда повезане заједничком идеологијом политичног Ислама и добром међусобном сарадњом.

Муслиманско братство или Друштво муслиманске браће пропагира стварање исламске владе, верујући да је Бог у Кур’ану одредио савршен начин живота и социјалне организације (као што и слоган Братства каже „Кур’ан је наш устав“). Братство изражава своју интерпретацију Ислама кроз стриктно религијски приступ социјалним питањима.

Братство је један он најутицајнијих покрета у исламском свету, посебно у арапском.

Прво Муслиманско братство основано је у Египту 1928, и Египат се још увек сматра центром покрета.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Неоосманизам на маршу – Турска шири животни простор

4 (2) Турска у последње време се непрекидно појављује у вестима. Понаша се као код …

Џенан Чамовић у Њујорку зарио нож у врат полицајцу – изрешетан са најмање 8 метака

5 (3) * Како преноси телеканал ABC News, Чамовић је, из још неутврђених разлога, пришао …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *