Насловна / Наука и Технологија / Фејсбук де факто уводи цензуру и филтрирање „непожељних садржаја“

Фејсбук де факто уводи цензуру и филтрирање „непожељних садржаја“

Србија је, ни крива ни дужна, постала кључни играч у највећој промени у историји друштвене мреже Фејсбук!

Наиме, пре 3 месеца, заједно са још пет земаља, постали смо покусни кунић за тестирање радикалне промене у изгледу и функцији најпопуларније друштвене мреже на свету. Знате и сами, у вашем Неwс Фееду више није било места за објаве са група и објаве издавача, него се то све преселило на новостворени Еxплоре Феед.

Тако сте на вашим Неwс Феедовима почели да виђате само објаве ваших пријатеља, о њиховим бебама, излетима, теткама, селфијима и тако даље, док је све што сте дотад скроловали, а има везе са вестима, занимљивим текстовима и објавама из група у које сте се учланили – нестало.

На овај начин је досег објава свих медија у овим државама, укључујући и Србију, драматично пао, што је узроковало и неколико драматичних писама оснивачу Фацебоока Марку Закербергу, уз апеле да се промена укине.

Е сада, сви су се питали када ће ова проба да се заврши и када ће да нам врате стари добри Неwс Феед.

Одговор на ово питање је следећи: Проба се управо завршила, а Неwс Феед неће вратити. Ускоро ће цео свет играти по новим Фејсбук правилима по којима ми у Србији играмо већ три месеца.

Као што је најављено, Фејсбук радикално мења формулу која одлучује шта ће да се појављује у Неwс Фееду, а свој потез оправдава “мењањем улоге коју игра у животима људи и друштву”.

Као што ми у Србији добро знамо, корисници Фејсбука широм света ускоро ће гледати много, много више објава својих пријатеља и породице и ово ће, како Фејсбук најављује “изазвати више смислених друштвених дијалога” – родитељи ће дискутовати о томе које приче да читају деци пре спавања, пријатељи ће једни од других тражити савете о путовањима или причати о неком заједничком интересовању.

ЕСПРЕСО.РС

Актуелно

Лесковачким новинарима онемогућено да поставе питања Вучићу

Медијска коалиција упозорила је да су новинари неколико локалних медија у Лесковцу били дискриминисани и …

Британски обавештајци се хвале контролом српских телевизија са националном фреквенцијом

У српској јавности и медијима је готово незапажено прошла информација о томе како се британски …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons