Насловна / Наука и Технологија / Фејсбук де факто уводи цензуру и филтрирање „непожељних садржаја“
Фејсбук де факто уводи цензуру и филтрирање "непожељних садржаја" 1

Фејсбук де факто уводи цензуру и филтрирање „непожељних садржаја“

Србија је, ни крива ни дужна, постала кључни играч у највећој промени у историји друштвене мреже Фејсбук!

Наиме, пре 3 месеца, заједно са још пет земаља, постали смо покусни кунић за тестирање радикалне промене у изгледу и функцији најпопуларније друштвене мреже на свету. Знате и сами, у вашем Неwс Фееду више није било места за објаве са група и објаве издавача, него се то све преселило на новостворени Еxплоре Феед.

Тако сте на вашим Неwс Феедовима почели да виђате само објаве ваших пријатеља, о њиховим бебама, излетима, теткама, селфијима и тако даље, док је све што сте дотад скроловали, а има везе са вестима, занимљивим текстовима и објавама из група у које сте се учланили – нестало.

На овај начин је досег објава свих медија у овим државама, укључујући и Србију, драматично пао, што је узроковало и неколико драматичних писама оснивачу Фацебоока Марку Закербергу, уз апеле да се промена укине.

Е сада, сви су се питали када ће ова проба да се заврши и када ће да нам врате стари добри Неwс Феед.

Одговор на ово питање је следећи: Проба се управо завршила, а Неwс Феед неће вратити. Ускоро ће цео свет играти по новим Фејсбук правилима по којима ми у Србији играмо већ три месеца.

Као што је најављено, Фејсбук радикално мења формулу која одлучује шта ће да се појављује у Неwс Фееду, а свој потез оправдава “мењањем улоге коју игра у животима људи и друштву”.

Као што ми у Србији добро знамо, корисници Фејсбука широм света ускоро ће гледати много, много више објава својих пријатеља и породице и ово ће, како Фејсбук најављује “изазвати више смислених друштвених дијалога” – родитељи ће дискутовати о томе које приче да читају деци пре спавања, пријатељи ће једни од других тражити савете о путовањима или причати о неком заједничком интересовању.

ЕСПРЕСО.РС

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Британци осули паљбу по "Балканској међи", траже цензуру филма 11

Британци осули паљбу по „Балканској међи“, траже цензуру филма

Британски „Тајмс“ оштро је напао филм „Балканску међу“, оценивши да својим приказом недавне балканске историје …

Како су Срби постали медијски заморчићи Запада и издајничке "елите" 12

Како су Срби постали медијски заморчићи Запада и издајничке „елите“

Упоредо са непосредном војном агресијом, политичким притиском и економском блокадом, важним елементом НАТО агресије, јавља …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *