Foreign Policy: Пандемија демонтира глобализацију и америчко лидерство

0
(0)

* Професор међународних односа на Харвардском универзитету Стивен ВОЛТ: „COVID-19 ће убрзати прелазак власти и утицаја са Запада на Исток. Пандемија ће ојачати државе и националистичка расположења. Владе свих типова посезаће за ванредним мерама у борби са кризом и многе од њих неће хтети, кад криза прође, да се растају са својим новим овлашћењима“

* Професор Харвардског универзитета Џозеф НАЈ:  Нова стратегија националне безбедности Доналда Трампа, проглашена 2017-те, не одговара реалности. Пандемија коронавируса је то само разоткрила. COVID-19 је већ показао да нећемо успети да под нашу стратегију подведемо нови свет

* Заменик директора Међународног института за стратешке студије Кори ШЕЈК: САД ће после пандемије престати да буду у улози међународног лидера. Наша влада је продемонстрирала свој неинтелигентни егоизам и неталентовану тупоглавост. Вашингтон је пао на тесту за лидерство

______________________________________________________________________

ПАНДЕМИЈА коронавируса довешће до заустављања глобализације, заласку лидерства САД, поросту националистичких расположења и настанку одрживијег светског економског система – објавио је  Foreign Policy који се позвао на 12 „водећих међународних експерата“.

Један од њих – професор међународних односа на Харвардском универзитету Стивен Волт оценио је:

„COVID-19 ће убрзати прелазак власти и утицаја  са Запада на Исток. Пандемија ће ојачати државе и националистичка расположења. Владе свих типова посезаће за ванредним мерама у борби са кризом и многе од њих неће хтети, кад криза прође, да се растају са својим новим овлашћењима“.

По његовим речима. Јужна Кореја и Сингапур су перфектно одреаговали на пандемију, а Кина је допустила грешке само у раној фази.

Овако су се они гледали и пре пандемије

Као прави Американац, Волт закључује:

„COVID-19 ће довести до формирања мање отвореног, мање просперитетног и мање слободног света“.

Директор британског Краљевског института за међународне односе Робин Ниблет сматра да пандемија коронавируса може „сломити кичму камили економске глобализације».

Он сматра да се свет неће поново вратити идеји „глобализације за све“.

Професор политикологије и међународних односа на Принстонском универзитету Џон Икенбери дели исти тип песимизма:

„Националисти и антиглобалисти, кинески `јастребови`, чак и либерални интернационалисти – сви ће у овоме што се догађа наћи нове доказе  правилности својих погледа. Ако се узму у обзир економске штете и социјални колапс, тешко да је надаље могуће нешто друго осим кретања ка национализму и супарништву великих сила“.

Џозеф Нај

Професор Харвардског универзитета Џозеф Нај искористио је прилику да каже да нова стратегија националне безбедности Доналда Трампа, проглашена 2017-те, не одговара реалности, а да је пандемија коронавируса то само разоткрила.

„COVID-19 је већ показао да нећемо успети да под нашу стратегију подведемо нови свет“.

Заменик директора Међународног института за стратешке студије Кори Шејк иде и даље и наглашава да ће САД после пандемије престати да буду у улози међународног лидера.

Шејк верује да је за то крив сам званични Вашингтон:

„Наша влада је продемонстрирала свој неинтелигентни егоизам и неталентовану тупоглавост. Вашингтон је пао на тесту за лидерство“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија као глобалистичко тоталитарно пркно! Ко не носи маску плаћа казну на лицу места

3.7 (3) Ношење маски, односно кажњавање за кршење ове мере, могло би од следеће недеље …

Харвард: Пандемија короне је генерална проба за пандемију коју ће изазвати људи

3 (2) * Вивек ВАДВА: Већ је касно за заустављање глобалног ширења технологија које омогућавају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend