„Форин аферс“: Црна Гора мафијашка држава

0
(0)

Амерички часопис сврстао је Црну Гору у „мафијашке државе“ – заједно са Бугарском, Украјином, Гвинејом Бисао и Венецуелом

ПОДГОРИЦА – Амерички часопис „Форин аферс“ сврстао је Црну Гору у „мафијашке државе“ – заједно са Бугарском, Украјином, Гвинејом Бисао и Венецуелом, пишу данас подгоричке „Вијести“.

У анализи овог америчког часописа оцењује се да је избијање глобалне економске кризе било права благодет за транснационалне криминалце и да су, захваљујући слабој економији, криминалне организације богате кешом куповале посрнуле, али потенцијално вредне компаније по повољним ценама.

Фискална штедња, како наводи „Форин аферс“, приморава владе да крешу буџете за полицију и правосуђе, па се последњих година појавила нова претња – „мафијашка држава.

Као „мафијашке државе“ означавају се и Црна Гора и Бугарска, преносе „Вијести“ наводе из америчког часописа за мај/јун.

Лист преноси објашњење да су широм света криминалци продрли дубоко у владе, до непредвиђеног нивоа, а дешава се и обратно – да уместо да ударе на „моћне кланове неке владе преузимају њихове незаконите операције“.

„За разлику од нормалних држава, мафијашке државе се не ослањају само повремено на криминалне групе како би оствариле одређене спољнополитичке циљеве. У мафијашкој држави високи владини званичници су заправо интегрални играчи, ако не и лидери криминалних предузећа, а приоритет су им одбрана и промоција послова тих предузећа. У мафијашким државама попут Бугарске, Гвинеје Бисао, Црне Горе, Мјанмара, Украјине и Венецуеле, национални интерес и интерес организованог криминала су нераздрешиво испреплетани“, наводи се у анализи, преносе „Вијести“.

У мафијашким државама, пише „Форин аферс“, „владини званичници прибављају богатство за себе, своје породице и пријатеље користећи новац, радну снагу, политички утицај и глобалне криминалне везе да цементирају и прошире власт“.

„У ствари, водеће позиције у неким од светски најпрофитабилнијим предузећима с оне стране закона више не попуњавају само професионални криминалци; ту су сада и високи владини званичници, посланици, шефови обавештајних служби, полицијски челници, официри, а у неким екстремним случајевима чак и шефови држава или чланови њихових породица“, наводи се у часопису америчког Савета за спољне послове.

У анализи се, како се наводи, нашироко разматрају везе између криминала и државних институција у Русији, али има пуно других примера.

Мафијашке државе, како је објашњено, није лако категорисати јер су „замагљене концептуалне линије између државних и осталих актера“, па је тешко предвидети њихово понашање, што их чини посебно опасним у међународном окружењу.

Аутор анализе објављене у „Форин офису“ је др Моизес Наим, познат по књизи преведеној на 18 језика „Забрањено: Како кријумчари, трговци криминалци и плагијатори отимају глобалну економију“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: Ђукановић има двије опције – егзил или раздор

3.5 (2) У коментару се оцјењује да је Ђукановић одавно изгубио смисао за политичку реалност …

Кривокапић: Десила се слобода – Ђукановићев режим је пао након три деценије апсолутизма

5 (1) * Носилац листе Народне коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко КРИВОКАПИЋ: „Све националне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend