Насловна / Свет / Европа / Француска службе безбедности: У будућности могући терористички напади помоћу дронова
Француска службе безбедности: У будућности могући терористички напади помоћу дронова 1

Француска службе безбедности: У будућности могући терористички напади помоћу дронова

Париз — Француске власти не искључују могућност да неко изврши напад беспилотном летелицом иако таква претња није још никоме упућена.

 

„Француске службе безбедности разматрају хипотезу напада или циљаног убиства неке личности беспилотном летелицом. То је део посла полицијских јединица специјализованих за борбу против тероризма“, изјавио је Франс пресу извор близак француској полицији.

За сада у свету није регистрован ниједан такав случај, али је француска полиција почела интензивније да се бави тим питањем након што је 16. септембра једна беспилотна летелица слетела на два метра од немачке канцеларке Ангеле Меркел на митингу у Дрездену.

Том беспилотном летелицом управљао је члан странке Пирати која жели да укаже на пропусте полицијског надзора. Дрон је био опремљен мини-камером која не представља претњу по безбездност.

„Замислите да је летелица, која је слетела надомак канцеларке, имала екплозив са даљинским активирањем, онда знате размере тог проблема“, рекао је исти извор који је желео да остане анониман.

Према његовим речима, служба која је задужена за безбедност Ангеле Меркел није могла да пресретне летелицу јер се она, по природи, тешко открива.

„У већини случајева, кад се угледа дрон већ је касно“, рекао је француски извор и додао да се исти случај догодио на фудбалској утакмици Србија-Албанија у Београду.

„Замислите да је беспилотна летелица уместо заставе, носила бомбу“, додао је он.

Војне беспилотне летелице су доста веће, тешко се уочавају и сложене су за управљање и због тога је „исламистима практично немогуће да такву летелицу оборе“, рекао је извор и додао да су цивилни дронови приступачнији, могу да се купе у продавницама и да носе од један до два килограма експлозива.

„Таква (цивилна) беспилотна летелица може да направи штету“, оценио је извор и додао да само обучени људи могу да управљају дроном због чега је таква врста напада могућа у наредним годинама.

„Претња остаје јер за сада не постоји ниједан систем одбране. Не може се оборити беспилотна летелица која се налази изнад неке групе људи, јер би то било опасно“, закључио је извор близак француској полицији.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

"Више од 1.500 терориста стигло у Европу" 11

„Више од 1.500 терориста стигло у Европу“

Око 1.500 терориста који су учествовали у борбама на Блиском истоку налази се на територији …

kla albanian terrorist kosovo al qaeda al zawahiri

Кит Кларенберг: Немачка обавештајна служба кључна за стварање ОВК, против Срба на КиМ ратовали и муџахедини на челу са Аимом ал Завахиријем, „десном руком“ Бин Ладена

Немачки новинар Кит Кларенберг тврди да је на Космету уз ОВК била терористичка интернационала. Против …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *