Франкфуртер алгемајне цајтунг о повезаности Вучића са Беливуком и плантажом марихуане Јовањица

Франкфуртер алгемајне цајтунг о повезаности Вучића са Беливуком и плантажом марихуане Јовањица

4.5
(10)

Србију потресају открића о повезаности државе и организованог криминала, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ), а преноси Дојче веле на српском. „Ствар је покренуо председник Александар Вучић, премда је истовремено покушао да негира контакте државе и подземља“, наводи лист.
Оцењује се да је конференција за медије у суботу, коју су преносиле десетине телевизија, „била необична чак и за српске прилике где је уобичајено медијско свеприсуство председника“.

„Врхунац председниковог излагања била је презентација грозно осакаћених тела и одсечених глава. Најављено је да ће такве фотографије бити приказане уз упозорење да се деца склоне од малих екрана“, наведено је у тексту ФАЗ који је пренео Дојче веле.

Злочини се приписују екипи Вељка Беливука, вођи једне групе Партизанових навијача.

„То што се држава наједном одлучно супротставља Беливуку и саучесницима, који се терете за убиства, изнуде, отмице и трговину дрогом, требало би да за пристојну већину српског становништва буде разлог да се одахне. Но бројне индиције о везама изабраних моћника и криминалаца који оперишу под фирмом фудбалских навијача наводе барем на питање шта су прави разлози државне оштрине – и колико је она озбиљна“, пише новинар Михаел Мартенс даље за ФАЗ.

Наводи да су радикални навијачи Партизана и Црвене Звезде још од распада Југославије регрутна маса за српску мафију.

„Али то је мафија блиска држави, која често дела уз налог или толерисање одређених служби. Као плату за послушност, држава макар жмури када хулигани ван стадиона имају исплативе послиће. Рецимо на сплавовима, чувеним београдски пловилима за журке на Сави и Дунаву, контролу имају службе обезбеђења из хулиганског миљеа. А ко контролише улаз на сплавове, има удела и у живој трговини опијатима на палуби.“

Мартенс наводи да су „Беливукови људи већ били виђани као редари на приредбама председника“.

„Ако збиља дође до процеса против Беливука – ако и он не падне као жртва смртоносних инцидената честих у том миљеу – биће занимљиво чути шта оптужени има да каже о односима са садашњим државним врхом.“

У тексту се додаје и „шпекулација“ да је акција против Беливукове групе нека врста Вучићевог превентивног удара јер наводно министар Небојша Стефановић против председника има обухватни доказни материјал који може да употреби у случају нужде.

„Није шпекулација да низ индиција указује на даље везе српске државе и подземља. То се односи на случај газдинства Јовањица у Војводини, које је наводно било специјализовано за еколошку пољопривреду. Али 2019. је под не сасвим разјашњеним околностима откривено да тамо парадајз, краставац и лук служе да прикрију дванаест хектара засада конопље за производњу марихуане“, пише ФАЗ.

У тексту се додаје да „из разлога непознатих јавности“ очито Виши суд у Београду хоће да испита случај Јовањица не штедећи ни моћнике.

„Ако стварно дође до озбиљних процеса против Беливука и војвођанских фармера конопље, могла би то да буде богата жетва.“

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

“ВУЧИЋ ИЗДАЈНИК”: Покрет Ослобођење почео са акцијом милион налепница за издајника

“ВУЧИЋ ИЗДАЈНИК”: Покрет Ослобођење почео са акцијом милион налепница за издајника

5 (9) Покрет Ослобођење данас је на својим друштвеним мрежама Фејсбука, Инстаграма и Твитера поставио …

“За НАПРЕДНЕ ФАШИСТЕ у Косјерићу гласао мушкарац који је преминуо”

“За НАПРЕДНЕ ФАШИСТЕ у Косјерићу гласао мушкарац који је преминуо”

4 (3) Група грађана „Чисти људи за чист Косјерић“ која је учествовала на локалним изборима …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend