понедељак , 23 новембра 2020

ФРКА: Србија без пара за плате и пензије!

0
(0)

Светска банка неће Србији одобрити кредит од 250 милиона долара за подршку буџету јер још нису усвојене измене Закона о приватизацији и стечају, сазнаје „Ало!“ у тој финансиској институцији. На тај начин, практично је угрожен и буџет земље за ову годину, односно исплата више од 700.000 плата и више од 1,7 милиона пензија, будући да је министар финансија Лазар Крстић поменута средства већ урачунао у државну касу.

Наиме, реч је о делу кредита од укупно 500 милиона долара које је Светска банка наменила Србији за подршку буџету и помоћ Влади за спровођење реформи. Прва транша од 250 милиона долара требало је да стигне у фебруару или марту, под условом да до тада буду усвојене измене Закона о приватизацији и стечају. Иако је Влада Србије крајем прошле године на предлог министра привреде Саше Радуловића послала Скупштини ове законе на хитно усвајање, последња одлука премијера и вицепремијера Ивице Дачића и Александра Вучића да се повуку из процедуре сигнализирала је Светској банци да Србија нема намеру да спроводи реформе.

– С обзиром на то да мере договорене са Владом Србије, међу којима је усвајање измена Закона о приватизацији и стечају, нису спроведене, преговори о кредиту од 250 милиона долара још нису почели и одобравање тог кредита неће се наћи пред одбором директора СБ-а 27. фебруара. Сада више због унутрашње процедуре СБ нема времена да се тај пројекат нађе на дневном реду одбора директора и ако ти закони буду усвојени – речено је нашем листу у представништву СБ-а у Србији.

У Закону о буџету за 2014. годину формално је наведено да је укупан зајам СБ-а од 500 милиона долара намењен „за развој и реструктурирање јавних предузећа“, али је министар Крстић објаснио да ће од тих пара ипак исплаћивати плате и пензије у 2014.

– Тих 500 милиона долара биће намењено за исплату плата и пензија из буџета – истакао је Крстић у децембру прошле године током расправе о буџету у Скупштини Србије. За шта је конкретно овај новац био намењен и како ће бити надомештен, из Министарства финансија нашем листу до закључења овог издања није објашњено. Коментар је овим поводом „Ало!“ покушао да добије и од Синише Малог, економског саветника вицепремијера, који није одговарао на наше позиве и поруке.

Радуловић: Влада да се изјасни о реформама

Министар привреде Саша Радуловић затражио је од Владе Србије да се званично одреди да ли ће повући три закона из процедуре, односно да ли одустаје од реформи.
– Ако закони о раду, приватизацији и стечају не буду прошли, сигуран сам да се одустаје од реформи и да се иде на изборе – рекао је Радуловић након састанка са генералним секретаром међународне организације послодавца Брентом Вилтоном. Министар је оценио и да у случају повлачења тих закона „Дачић и Вучић не окрећу леђа мени, већ реформама“.

Зелембаћи само за здравство и финансије

Из Светске банке наводе ће се пред одбором директора крајем фебрура наћи само друга два кредита у укупном износу од 240 милиона долара, за здравство и финансијски сектор. Од тога је здравству намењено 40 милиона долара, а 200 милиона је буџетом планирано за подршку Агенцији за осигурање.

 

Ало

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЧЕДО ВУЧИЋА И ЕРДОГАНА Радници турских пекара, од јануара без плате!

5 (8) Зашто ни једна државна инситуција ни инспекције не реагују на пријаве радника против …

Вучић поново серенда о томе како су плате и пензије „сигурне“

3 (2) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да су приходи за јул у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend