fbpx
Насловна / Свет / Америке / Фукујама вапи: Америко, не распадај се на групе од којих свака има – идентитет
Фукујама вапи: Америко, не распадај се на групе од којих свака има - идентитет 1

Фукујама вапи: Америко, не распадај се на групе од којих свака има – идентитет

* Френсис Фукујама, идеолог демократа и глобалиста, поново `јаше`. Ништа што је било све супротно одо онога што је он предвиђао у свом „крају историје“ са претварањем целог света у један глобални Запад

* Сада упозорава да `политике идентитета` не сме бити јер се тако Америка распада на групе које се даље деле на још мање групе, а још је у току и распад, ако не и растурање нације, и на бази пола: радикалне феминисткиње, геј-активисти… Управо тај злобни хаос је – изборна база демократа. Само, што то некако функционише једино кад се треба уједињавати против републиканаца, а иначе – не

* Фукујамини критичари-демократе тврде да је за све крив Доналд Трамп који је током предизборне кампање стално говорио о расним питањима, миграцији и осталом, па тако пустио џина из боце. Зато Фукујама – ако жели да види нормалну Демократску партију – нека прво промени суштину Републиканске партије, то јест – потребно је да се они ослободе свога Трампа

* Фукујама се, дакако, брани и објашњава да су људска права – права једног човека, једне личности, а не агресивних група које се боре против осталих група…

_____________________________________________________________________

Пише: Дмитриј КОСИРЕВ

ТАКО не смеш, Америко: ти се распадаш на комаде, на групе људи од којих свака има свој идентитет, а то није она демократија коју смо ми хтели и за своју земљу и за свет.

Оавко говори амерички политиколог и филозоф Френсис Фукујама у свом најновијем есеју.

Чим су ово прочитале, његове колеге-дфемократе обрушиле су се на њега свом силином.

Друштвена мисао САД и Запада не може, наравно, без Фукујаме. Ништа што је било све супротно одо онога што је он предвиђао у свом „крају историје“ са претварањем целог света у један глобални Запад.

Фукујама је погодио са књигом која се појавила касније, са указивањем (дијагнозом) због чега је престао да функционише систем управљања Америком. И, ево сада – а Фукујама уопште није Американац већ идеолог демократа и глобалиста – својима објашњава због чега више не функционише ни „демократско крило (америчке) политике“.

Ево укратко његовог размишљања.

Он сматра да `политике идентитета` не сме бити. Јер, идентитет је најчешће расно-национални, па постаје важно што је неко (у САД) пореклом из Африке или Латинске Америке, а то што је сада Американац одлази у други план.

Још горе, угњетавани црнци осећају љуту мржњу према Америци као земљи робовласника, па црни спортисти у време интонирања њене химне клече и тако подсећају на векове ропства, а и према застави и осталим заједничким симболима. Тако је, тврди Фукујама, и са другим националним групама.

А саме групе се распадају на још мање групе.

Фукујама упозорава да је у току и распад, ако не и растурање нације, и на бази пола: радикалне феминисткиње, геј-активисти… А ту су још и побеснели еколози и многи други.

Сви личе једни на друге по томе што распирују мржњу према другим групама, а још то раде промућурно и у глобалним оквирима.

Управо тај злобни хаос је – изборна база демократа. Само, што то некако функционише једино кад се треба уједињавати против републиканаца, а иначе – не.

Фукујама предлаже да се Америка – окрене од описаног нарастајућег хаоса и врати „обједињујућим факторима“ – макар и старој доброј борби за економска права и могућности. У супротном, ни друштво, а ни Демократска партија, неће моћи да функционишу као целина јер ће сви прождирати све. Због тога маса демократских бирача прелази на страну републиканаца.

Све у свему, Фукујама показује да није желео овакав глобализам и либерализам.

Колеге-демократе се већ сурово споре са Фукујамом. Теза прва: све радикалне групе (које си побројао) са разлогом се осећају закинутим… Њихов све жешћи активизам јача демократију, а не слаби је. Ти угњетавани раније просто нису ишли да гласају.

Теза друга: прво уклоните силесију закона и правила која дискриминишу помињане групе, па тек онда говорите о правој демократији која обједињује све.

Теза трећа: политику идентитета су лансирали бели угњетачи који су себе такође претворили у посебну групу која се разликује од осталих.

Теза четврта: за све је крив Доналд Трамп који је током предизборне кампање стално говорио о расним питањима, миграцији и осталом, па тако пустио џина из боце. Зато Фукујама – ако жели да види нормалну Демократску партију – нека прво промени суштину Републиканске партије, то јест – потребно је да се они ослободе свога Трампа.

Фукујама се, дакако, брани и објашњава да су људска права – права једног човека, једне личности, а не агресивних група које се боре против осталих група…

Погледајмо како се према свему што се догађа међу демократама односе републиканци и њихови идеолози.

National Review све што се догађа описује као понављање модела Велике француске револуције с краја 18. века. Указује да власт да је власт тада прелазила у руке све екстремнијих револуционара који су, и физички, уништавали претходни слој своје сабраће…

Исти лист тврди да се то исто догађа у Сједињеним Државама и у другим западним друштвима направљеним на амерички калуп: либерале су прождрли левичари, њих су почистили

прогресисти, а сада на њих насрћу социјалисти. Потом ће на ред доћи ултралевица, па комунисти и анархисти.

Сви су спремни не само да `поједу Америку` него и да се поједу – међусобно.

Овако о самопрождирању демократа говори и Фукујама. Значи ли то да он напросто не жели да се сретне са гиљотином?

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пет кинеских ратних бродова опколило амерички носач авиона „Роналд Реган“ 11

Пет кинеских ратних бродова опколило амерички носач авиона „Роналд Реган“

* Амерички носачи авиона по правилу плове у пратњи других ратних бродова који их штите. …

ПОНОВО ЈЕ ПУKЛА ЦЕВ И ОПЕТ ЈЕ ПОТОП У БЕОГРАДУ! Kола и ТРАФО СТАНИЦА су под водом 12

ПОНОВО ЈЕ ПУKЛА ЦЕВ И ОПЕТ ЈЕ ПОТОП У БЕОГРАДУ! Kола и ТРАФО СТАНИЦА су под водом

Јуче 7 часова јутрос дошло је до пуцања цеви у центру Београда код Kнез Данилове …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *