Функционер СНС преко “Kоридора Србије” покрао милионе!

1
(1)

Фирма “Соко гроуп” Зорана Ливаје, функционера СНС, слала је фиктивне уговоре извођачима радова на коридору 10 и наплаћивала услуге обезбеђивања предузећу “Kоридори Србије”, које затим није пружала на терену, сазнаје “Блиц”.

На тај начин држава је оштећена за вишемилионске износе, а на тапету су били и извођачи радова који су неколико пута били мете пљачкаша јер поједине деонице нису биле заштићене.

У питању је добро увежбана и режирана пљачка државног буџета, а иза које стоји бивши директор “Kоридора Србије” Дмитар Ђуровић, за чијег су се мандата и дешавале ове скандалозне махинације. Он је, како тврде одлично упућени извори “Блица”, у ствари и прикривени власник “Соко гроупа”.

– Систем је био такав да је “Соко гроуп” ревносно слао уговоре за наплату услуге извођачима радова, који су их прослеђивали ЈП “Kоридори Србије”, али од обезбеђења на терену није било ни трага ни гласа. Последња крађа десила се у септембру 2017. године, на лоту 2 коридора 10. За извођење радова на тој деоници задужена је бугарска фирма “Трејс”. На градилишту је украден материјал за монтажу ограде, утврђено је да је штета је била више хиљада евра. Kако је у питању позамашан износ, надлежни из “Kоридора” су тражили да се доведе обезбеђење како би се утврдило како се то десило. Међутим, стигао је одговор да на тој деоници није било обезбеђења. Пошто се испоставило да је то још једна од крађа у низу, “Kоридори” су тражили од извођача да пресеку и раскину уговор са “Соко гроупом” – објашњава извор “Блица”.
Да ли је бивши директор “Kоридора” Дмитар Ђуровић прикривени власник “Соко гроупа”?

Наш саговорник додаје и да мешетарењу “Соко гроупа” ту није био крај, те да су озбиљне преваре биле и око исплата зарада радника који су радили за њих. И ту је била разрађена шема по којој је већина радника радила на црно, исплаћивани су 115 динара по сату, али “Kоридорима Србије” наплаћивали много веће своте новца.

Иако је “Блицу” званично достављено да је, рецимо, фирми “Интеграл” месечно фактурисано 1,083 милиона динара, на основу уговора у који је “Блиц” имао увид може се видети да је сума била скоро дупло већа – око 15.000 евра.

– Врло је сумњиво што је баш фирма “Соко гроуп” била ангажована да обезбеђује на тим најважнијим деоницама, што је и довело до тога да увећају добит за чак 4.000 пута. Закулисним радњама је намештано да баш они добију посао обезбеђења, а сличне махинације су и остале фирме практиковале, каже извор “Блица” и додаје:

– “Соко гроуп” је извођачу “Актер” фактурисала 9.700 сати месечно по основу пружања услуга обезбеђења. Kада се то поможи са 115 динара по сату, испостави се да се за послове обезбеђења на деоници око Пирота наплаћивали 1,115 милиона динара месечно. Пошто је радна недеља 160 сати, радници су зарађивали око 18.500 динара. Међутим, у неколико уговора о раду стоји да је износ од 29.000 динара њихова бруто зарада. Пошто је било пријављено само 50-ак радника од њих више стотина, колико их је било ангажовано, јасно је да је реч о вишемилионској штети за државу само по основу неплаћених пореза и доприноса – каже извор “Блица”.

Соко гроуп: Цене су пословна тајна

Затражили смо коментар и од надлежних у “Соко гроуп”.

– На основу понуда и закључених уговора испостављани су рачуни за пружене услуге, одобравани од стране извођача кроз четири нивоа контроле, од надзора, шефа градилишта, финансијске службе до директора извођача, чиме је свака злоупотреба искључена. Цене пружних услуга извођачима су биле у складу са понудама, закљученим уговорима, тржишним условима и препорученом ценом за ову врсту услуге од стране Привредне коморе. У складу са закљученим уговорима ова информација се третира пословном тајном и исте вам нисмо у могућности пружити. Ми пружање услуге у великом обиму сматрамо својим пословним успехом и плодом нашег напорног рада – закључују у “Соко гроуп”.

Шта је све “Блиц” открио о “Соко гроупу”:

Дејан Голубовић из Пирота, непријављени радник обезбеђења на коридору 10, који је умро као чувар градилишта, проглашен је риболовцем да Зоран Ливаја, члан СНС и власник фирме, не би сносио последице

“Соко гроуп” је ангажовао раднике на црно на коридору 10 код Пирота, чиме је за пет година оштетио државу за више од милијарду динара

2012. године “Соко гроуп” имала је добитак од 37.000 динара, да би на крају 2017. та сума била 4.000 пута већа, 148,3 милиона динара.

Блиц.рс

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!

3.5 (12) Унапређење положаја миграната и интеграција свих који су добили међународну заштиту у Србији …

Пријављен због педофилије у Брусу, уместо у притвору – на слободи, па нестао

4.7 (3) Познати извођач етно-музике и учитељ фруле из Бруса, прошле недеље је приведен у …

5 Коментара

  1. Ma, ovde se vise ne zna ko koliko i kako sve pljacka Srbiju i srpski narod!
    Bitno da se izbacuju na ulicu ljudi sto duguju po par hiljada dinara, a stanovi i kuce u bescenje kupuju izbacivaci i njhihovi zastitnici nazadnjaci!

  2. Zato je Livaja napravio jos jedan splav na mestu gde je nekad bio H2O u koji je ulozio preko milion evra!!!
    Eto odakle lova !!!

  3. Nije u redu da postavljate sliku Babića kao lopova kada svi dokazi ukazuju na to da je bivši direktor koridora 11 Dmitar DJurović oštetio Budžet Srbije…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend