понедељак , 30 новембра 2020

Галијашевић: Правда за Давида коришћена за покушај рушења РС

0
(0)

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић изјавио је да су протести групе „Правда за Давида“ представљали класичан пример инструментализације и злоупотребе једне трагичне смрти с циљем насилног рушења Републике Српске (РС).

Он је у интервјуу за инсајдер.ин оценио оправданим полицијске акције у Бањалуци и насилно уклањање чланова групе „Правда за Давида“ са Трга Крајине.

„Оно што су припадници МУП РС урадили је најминималнија примена силе. То се скоро може назвати одсуством примене силе и покушајем деловања бројношћу, присуством и организованошћу“, казао је Галијашевић.

На питање какво мишљење има о протестима групе „Правда за Давида“ и акцијама које је полиција предузела на разбијању тих протеста, Галијашевић је одговорио да смо „сведоци покушаја рушења РС који се синхронизовано спроводи из Сарајева и појединих западних центара“.

„Захтеви и мере које су предузеле политичке странке у Сарајеву како се не би формирала власт на нивоу БиХ и нелегално продужио мандат садашњем саставу Савета министара, као и свим безбедносним агенцијама на нивоу БиХ, представљају део те акције“, рекао је Галијашевић.

Упитан да ли је полиција РС морала да силом уклања демонстранте и симболе групе „Правда за Давида“ са бањалучког Трга Крајине, он је навео да „огроман капацитет силе на који држава има право стоји у рукама МУП“.

„Ништа од те силе полиција није користила. Нису кориштени водени топови, ни хемијска средства, полиција није употребљавала електрошокове ни коњанике. Ту чак није била ангажована ни Специјална јединица полиције, већ је то рађено са нивоа Јединице за подршку која припада Полицијској управи Бањалука“, рекао је Галијашевић.

Он је оценио да је „полиција применила минималну силу како би прекинула нешто што је свака држава дужна да ради у одбрани од покушаја свог рушења“.

„МУП РС је апсолутно професионално реаговао. Погледајте како то ради француска полиција са “жутим прслуцима“ или како то раде Холанђани и други западњаци с лицима која угрожавају безбедност“.

На питање на основу чега тврди да су протести грађана који траже хапшење и процесуирање одговорних за смрт 21-годишњег студента покушај „рушења државе“, Галијашевић је одговио да је „када се узму у обзир догађаји у Београду, начин на који се Косово одваја од Србије, начин на који уводи таксе од 100 одсто, формира своју војску, начин на који уклања границе са Албанијом, начин на који демонстранти у Београду траже смјену министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића, јасно да су ове акције синхронизоване с онима у Бањалуци и да представљају више од обојене револуције“.

„Овде се ради о геополитичком пројекту. Он подразумева дестабилизацију српског етничког и политичког простора, рушење и слабљење српских држава на Балкану. То се ради сложеним обавјештајним операцијама“, казао је Галијашевић.

Упитан „какве везе убиство Давида Драгичевића има с тим“, он је навео да је то „тако што је овде искоришћена ситуација око трагичне смрти једног дечака који је на улици живио и на улици страдао“.

„Искоришћена је да се сруши Република Српска, па чак да се тај вирус пренесе и даље на Србију. Ово што се десило у Бањалуци представља невиђену срамоту. Један средњоевропски град доведен је у мрак обавештајног лудила коме је алиби нерад тужилаштва и правосуђа“, оценио је Галијашевић.

Он је додао да се „не може од градских власти, председника РС, председавајућег Председништва БиХ нити од Владе РС тражити да се проблем реши“.

„Проблем је у рукама правосуђа. Већ хиљаду пута је поновољен став да је то правосуђе реформисано на западни начин и да је од Запада контролисано. Судије и тужиоци се бирају у Сарајеву, па чак и ови што седе у Бањалуци. Објективно, овакво правосуђе представља највећи проблем. Покушаји да се тај евидентан проблем пренесе на политичку причу, да се користе енглески полтрони у политичким странкама који ће протесте учинити насилним, то је већ поље кривичне одговорности. То је отворени покушај рушења државе“, рекао је Галијашевић.

На питање каква је његова безбедносна прогноза за регион у 2019. години, Галијашевић је навео да ће „највеће проблеме и даље правити Косово“.

„То је простор организованог криминала, трговине дрогом, људима, људским органима. Косово је дато у руке терористичкој ОВК, а оно је истовремено и база НАТО за дестабилизацију региона. Косово ће и 2019. представљати највећи безбедносни проблем за Балкан, исто као што ће украјинска криза представљати проблем за целу Европу“, казао је Галијашевић.

Он је казао да „што се тиче Републике Српске, јасан политички став о природи протеста и о деструктивном деловању групе “Правда за Давида“, као и о умешаности политичких фактора у тај протест доводи институције система у једноставну позицију“.

„Примена закона за све мора бити једнака. Око примене закона нема компромиса, уступака, нема флексибилне или селективне примене. Нико није лишен одговорности пред законом. Тада ће и ова криза бити угашена, као и неки други покушаји дестабилизације РС у прошлости. Сетите се кад су пре неколико година биле попаљене све кантоналне институције у Федерацији БиХ. Све је кренуло из Тузле, а завршило се у Зеници, Мостару, Сарајеву. Такве ситуације Запад повремено режира да би БиХ враћао назад и да би и даље стварао климу нестабилности. Они тиме правдају себе, а управо су они највећи непријатељи стабилности БиХ“, оценио је Галијашевић.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ново археолошко откриће код Требиња: Црква цара Константина и царице Јелене настала пре 5. века

5 (7) СТРУЧЊАЦИ Музеја Херцеговине у селу Гомиљани, код Требиња, раде на археолошким истраживањима Цркве …

Полиција трага за наоружаним мигрантима који су пуцали на полицију код Бањалуке

5 (2) БАЊАЛУKА – Полиција Републике Српске активно трага за групом миграната који су користеће …

Један коментар

 1. Пријатељски

  Џеваде, до сада сам се дивио твојим прецизним и исцрпним сазнањима која си саопштавао, а тичу се безбедности, али сада си претерао.Чак си ме разочарао.Не мораш ти да се улизујеш режиму, јер је њему најбоље да му кажеш истину, под условом да не мораш да га браниш од нечега, јер ће ти замерити друге улизице, којих има на претек, а који себе сматрају можда пречим од тебе.Кад не буду имали других аргумената(пошто јеси најстручнији), рећи ће ти да си Муслиман и шта ти тражиш овде, као што у Србији човеку из БиХ на крају, кад немају аргумената да га оцрне потегну за њих важан аргумент:“Је*о те ко те дов’о.Иди одакле си дош’о“.

  „Проблем је у рукама правосуђа. Већ хиљаду пута је поновољен став да је то правосуђе реформисано на западни начин и да је од Запада контролисано. Судије и тужиоци се бирају у Сарајеву, па чак и ови што седе у Бањалуци. Објективно, овакво правосуђе представља највећи проблем.“

  Слажем се с тим, а сад ви сви лепо искористите ту чињеницу па међународној заједници натрљајте нос што вам је такав систем скројила и потрудите се да те карике власти ставите у службу извршне власти, а немојте појединачно нападати те људе, који остадоше без детета.Истовремено се сви – полиција, политичари, новинари, организације,…удружите и нађите убицу и налогодавца и добићете признање свих грађана на Балкану.
  Све док оптужујете, малтретирате и хапсите Драгичевиће, навлачите на себе све већу сумњу и бес.

  Ја ти, рођаче, рекох искрено, а ти како ти савест налаже.
  Жив и здрав да си.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend