понедељак , мај 21 2018

Гардисти убијени, а убица нема

Страдање гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, 2004. године у београдској касарни Караш у Топчидеру, мистерија је и после 13 година, дугих за породице и адвокате који покушавају да докажу да војници нису убили један другог, већ су погинули од треће руке.

Да је младиће неко убио, доказ су и налази допуне форензичке 3Д реконструкције њихове погибије које су адвокати породица доставили Комисији за испитивање случаја Топчидер. Не одустају од истине, али према речима адвоката Предрага Савића, ни после толико година немају одговор и не знају шта се дешава. Савић објашњава да су заступници породица војника који су упутили послали молбу Комисији Владе Србије да размотри чињенице, очекују да ће то тело формирано крајем прошле године радити свој посао.

Међутим, хронологија овог случаја указује на опструкцију. Мада је Уставни суд Србије још 2012. утврдио да је прекршено право породица жртава на фер и правично суђење, што је и потврда да су гардисти убијени, помака није било.

Нова комисија

Влада Србије је у децембру 2016. формирала комисију за разматрање чињеница и околности везаних за смрт гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића. Чине је представници Министарства одбране, Војно-безбедносне и безбедносно информативне агенције, Министарства полиције, Вишег јавног тужилаштва, Тужилаштва за организовани криминал, адвокати Предраг Савић, Олгица Батић, Александар Ђурић и Александар Ђорђевић.

Тај и одговор на питање зашто телохранитељи Ратка Младића нису саслушани, иако се спекулисало да је смрт младића везивана за његово скривање у касарни, адвокати Миловановића и Јаковљевића, према речима Савића, очекују управо од комисије. Као и зашто се дозволило да случај бившег војног истражног судије Вука Туфегџића, против кога су породице гардиста још поднеле пријаву, застари 2014. Подсећања ради, Туфегџић је тврдио да је реч о самоубиству и убиству у Топчидеру, а мртве војнике је прогласио душевним болесницима. Транспарентност Србија је због тог застаревања покренула поступак пред дисциплинским тужиоцем Високог савета судства против судије у поступку Марине Анђелковић.

– Надам се одговору не само на ова, већ и на још нека питања – рекао је Савић у изјави за „Вести“.

После страдања војника 5. октобра 2004, бивши Војни суд је спровео истрагу, а вештаци које је ангажовао закључили су да да је Јаковљевић убио Миловановића, а онда пуцао у себе. Касније је формирана нова независна државна комисија која је обавила увиђај, судско-медицинско и балистичко вештачење и есхумацију тела војника и закључила да је гардисте је убила „трећа“ особа. Извештај те комисије, 2008. су потврдили и форензичари америчког Федералног истражног бироа ФБИ. Бивши министар полиције Божо Прелевић подсећа да су и каснији резултати показивали оно што је утврдила независна државна комисија на чијем је челу био он.

Јака струја кочи истину

– Занимљиво је да и после толико година постоји нека јака струја у Србији која не жели да се овај случај разреши и открије истина. Доказ за овакве моје тврдње је очигледна кампања коју и сада воде против нас неки недељни листови – открива адвокат Предраг Савић.

– Не фали овде налаз, већ починилац и налогодавац – кратко коментарише Прелевић за наш лист.
Упитан да ли се током истраге могло назрети ко је ликвидирао гардисте, он одговара да је тешко улазити у то.

– Постоје различите претпоставке на том нивоу, али се мора имати доказ за тврдње – каже наш саговорник.

Д. Декић – Вести

Актуелно

Да ли је „дрон стршљен“ снимио убиство Оливера? Кфор негира, али…

Дронови које по свему судећи поседују америчке трупе на Косову и Метохији, а који би …

ГЕНЕРАЛ БОЖИДАР ДЕЛИЋ: Оперисан сам 11 пута од последица осиромашеног уранијума (видео)

„Ја сам био комадант јединице у чију зону је испаљено 70% свих пројектила са осиромашеним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons