Пропаст српског грађевинарства (2): Немамо ни за буђав хлеб!

На успех једне од највећих грађевинских фирми на простору бивше Југославије, Комграп, остала су само сећања. Фирма која је бројала 14.000 запослених и 11 предузећа, која је изградила београдски стадион „Маракана“, новобеоградске блокове, и учествовала у свим важним пројектима широм бивше Југославије, данас се суди са својим радницима због неисплаћивања плата више од 10 година.

Само у београдском насељу Железник, Комграп има 22 хектара земљишта, затим 14.000 квадрата пословног простора у Кијеву, 20.000 квадрата у Макишу, 10.000 квадрата у Обреновцу, хотел у Соко Бањи. Радници Комграпа су годинама били у штрајку, захтевајући раскидање приватизационог уговора, али труд им је био узалудан.

Раде Стоковић, председник Синдиката Комграпа, један од оних који није примио више од 140 плата, истиче да је држава извршила геноцид над том фирмом и њеним радницима.

– Пљачкаши и преваранти у овој лоповској Србији, након петооктобарских промена, под палицом демократске власти, чувеног Зорана Ђинђића, рекли су да приватизација мора да се спроведе, порекло капитала је небитно. Ја сам 33 године провео у фирми која је словила за једну од највећих грађевинских у Европи, а данас смо за отпад. Приватизацијом је обећавано да ће Комграп поново постати европско име. У том системском урушавању учествовали су сви, од судова до стечајних управника. Данас ће Комграп отићи за ситне паре, а вредео је милионе. Запослени су доведени до просјачког штапа. Немамо могућност да се лечимо, умираћемо од глади јер немамо динар да купимо комад буђавог хлеба – каже Стоковић.

Државни врх кочи

Раде Стоковић је на суду добио правоснажну пресуду да му 140 зарада буде исплаћено, заједно са порезима и доприносима.
– Наравно, то није спроведено. Они који су организовали ову пљачкашку приватизацију направили су сметње на свим нивоима. Узели су све што се може узети, па су извршитељима везане руке. Један судија ми је чак директно рекао да судови имају налог из врха власти да не поступају по питању Комграпа ни у једном тренутку – истиче Стоковић.

Саговорник „Вести“ обраћао се свима, од председника Владе, државе, министара, до заштитника грађана и инспекције.

– Нико није прстом мрднуо да реши наш проблем. Ко ће нам исплатити наше зараде? Држава је имала резерве од 11 милијарди евра. Где је тај новац? Када би држава, уместо приватизације, издвојила по једну милијарду за кључна предузећа, Србија би кренула на горе. Али, то не одговара пљачкашима који своје милијарде скривају на егзотичним дестинацијама. Све малверзације које су се дешавале у Комграпу урушиле су грађевинску индустрију Србије, а напуниле џепове криминалцима и тајкунима. Док су се неки богатили, радници који су имали могућност су отишли у пензије. А због неисплаћиваних зарада њихова примања данас нису довољна да намире ни најосновније потребе. А ти људи су некада својим рукама градили све то што данас покрадоше – истиче Стоковић.

Трговина животима

Стоковић објашњава да је фирма продата Интеграл инжињерингу из Лакташа за 4.300.000 евра, уз обећање да ће бити уложено још 4.200.000 евра за ревитализацију:

– Упркос томе, имовина Комграпа, покретна и непокретна, експресно је опљачкана, променила је власника, јер је то и била сврха те приватизације. Једна од капиталних вредности Комграпа, 5.600 квадрата на Теразијама 4, отишло је ко зна у чије руке. Све је то урађено уз помоћ стечајних управника и Привредног суда. Боље је рећи трговачког, јер тргују животима људи.

Сутра – Пропаст српског грађевинарства (3): Боја печата као кочница

А. Вучићевић – Вести

Актуелно

Ања Филимонова: Уместо „поделе Косова“ доћи ће до заузимања нових српских територија

Англосаксонска политика на Балкану остварује глобалну операцију у којој ситне једностране провокације Вучића представљају мало …

У српским болницама на операцију или на различите врсте снимања чека 72.540 људи

У српским болницама на операцију или на различите врсте снимања чека 72.540 људи. Најдуже су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons