Економија

Гастрабајтери у Србију послали 1,5 милијарди евра

Колико су новца у земљу послали током ове године наши земљаци на раду у иностранству. До августа стигло 1,5 милијарди евра. Више новца од страних пензија

ГАСТАРБАЈТЕРИ су за првих седам месеци ове године у Србију послали 1,5 милијарди евра, или око две милијарде долара, што је 13 одсто мање него у истом периоду лане. Потпуно прецизних података ипак нема јер много новца пристиже директно, без посредства банака. Очекује се да до краја године гастарбајтери, када крену славе и божићни и новогодишњи празници, више девиза донесу и потроше у својој матици.

Засад се чини да наши људи запослени ван земље много више штеде него раније, а неки се из земаља које су запале у дубоку кризу, као што су Шпанија, Португалија и Грчка, враћају у Србију.

Прошле године рођаци су из иностранства својима помогли, по подацима Народне банке Србије, са око 2,9 милијарди евра. Дознаке у просеку чине од десет до 13 одсто бруто домаћег производа, а читава српска индустрија – 17,6 одсто.

СУСЕДИ И СВЕТ 

Босна и Херцеговина од своје дијаспоре лане је добила 1,95 милијарди долара, Хрватска 1,26 милијарди долара,Македонија 435 милиона долара, Словенија 410 милиона евра, а Црна Гора 301 милион евра.

У свету највише новца из иностранства добија Индија – 57,8 милијарди долара, Кина 57,2 милијарде долара, а Филипини 23,5 милијарди долара.

 – Да је мање девиза од наших стигло у првих седам месеци претпоставља се на основу тога колико је редовним путем пристигло дознака, колико су мењачи заменили новца, али и на основу пораста девизне штедње – каже економиста Горан Николић. – С друге стране, имамо раст такозваних осталих трансфера, пре свега страних пензија, које су ове године на нивоу од 318 милиона евра, а лане су у истом периоду биле 292 милиона евра, или за осам одсто мање. Новац из иностранства помаже многим породицама да преживе, али је недовољан за покретање неког бизниса.

Истраживање Светске банке показује да је у Србију од 2000. до 2010. године од исељеника стигло чак 43 милијарде долара, најмање два пута више него кроз директне стране инвестиције. Прерачунато, сваки грађанин је годишње добио по 73.605 долара, односно месечно 6.133 долара.

Истраживања показују да српска дијаспора броји између три и четири милиона људи. Само у Немачкој живи од 500.000 до 600.000 наших људи, у Аустрији 300.000, Швајцарској 200.000, Француској 130.000… Најобразованији су Србију напустили деведесетих година прошлог века – процењује се да је тада отишло око 150.000 школованих, углавном младих људи. И данас дипломци најлакше налазе посао у белом свету, а своје родитеље, браћу, сестре издржавају шаљући девизе за основне животне потребе.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!