Генерал Радислав Крстић у затвору у Пољској

Генерал Радислав Крстић у затвору у Пољској

Варшава — Српски генерал Радислав Крстић, кога је Трибунал осудио на 35 година затвора због подржавања геноцида у Сребреници, пребачен је у Пољску.

Генерала Крстића, (66), који је за време рата у БиХ био командант Дринског корпуса ВРС, Трибунал је 2004. правоснажно осудио на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници.

Крстић је био пребачен на издржавање затворске казне у Великој Британији али је одатле враћен привремено у хашку затворску јединицу због напада који је тамо доживео 2010. Њега су у затвору у Великој Британији напала тројица муслиманских затвореника, а њихов напад је једва преживео. 

Пољска је раније прихватила захтев Хашког трибунала да Крстић остатак казне одслужи у Пољској с образложењем да нигде на Западу не може да му гарантује безбедност. 

Портпарол пољске затворске службе рекао је данас да је Крстић доведен јуче у специјално чувани затвор у месту Пјотроков Трибуналски у централној Пољској и да је стављен у самицу која је под 24-осатним надзором. 

Крстићу ће морати у одвојеном процесу да се преиначи и смањи казна пошто пољски закони познају максималну казну од 25 година затвора или доживотну робију коју пољски суд не може да одреди, пошто би то било на штету осуђеника. 

Будући да је генерал Крстић у затвору од 1998. године, могао би да тражи превремено пуштање из затвора крајем следеће године, пошто осуђени на 25 година затвора у Пољској могу да траже пуштање на слободу након 15 издржаних година. 

Портпарол појског Минстарства правде Патриција Лосе рекла је данас да суд у Варшави има два месеца да донесе одлуку колико још дуго, према пољским законима, Крстић треба да одслужи. 

Ово ће бити први осуђеник за ратне злочине у бившој Југославији који ће издржавати казну у Пољској. Пољска је једна од 17 земаља које су се обаезале пред УН да прихвате осуђенике Хашког суда.

 

Бета, АП

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *